Gazete Vatan Logo

Rusya'dan flaş açıklama! 'Çok az kaldı!'

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya'nın Suriye'deki askeri operasyonlarının yarattığı olumlu sonuçları anlattı. Şoygu, operasyonların öncesinde IŞİD'in Suriye'nin yüzde 70'ini kontrol ederken, bugün bu oranın yüzde 5'ten az olduğunu ifade etti.

Rusya'dan flaş açıklama! 'Çok az kaldı!'

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üye ülkeleri ve diyalog partnerleri savunma bakanları arasında gerçekleştirilen bir toplantıda konuşan Şoygu "Bugün IŞİD Suriye'de yüzde 5'ten az bir bölgeyi kontrol ediyor. Rusya'nın operasyonları başlamadan önce ülkenin topraklarının yüzde 70'inden fazlası IŞİD'in kontrolündeydi" dedi.

Moskova'nın Suriye'ye barışçıl bir yaşam getirilmesine odaklı olduğunu vurgulayan Şoygu, "998 şehir ve yerleşim birimi kurtarıldı, kurtarılan bölgeler 503 bin 223 kilometrelik bir alanı kapsıyor. Militanların çoğu etkisiz hale getirildi. Ülkede barışçıl yaşamın yeniden canlandırılmasına yönelik süreç başladı. Rus Hava Kuvvetleri'nin 2015'te operasyonlarına başlamasından beri 1.12 milyon kişi evlerine döndü. Yalnız 2017'de geri dönen kişi sayısı 660 bin" ifadelerini kullandı.

‘BİNLERCE TEÇHİZAT İMHA EDİLDİ'

Operasyonlar sonucunda teröristlere ait 948 eğitim kampı, 666 patlayıcı üretim fabrikası, bin 500 askeri teçhizatın da imha edildiğini ifade eden Şoygu, Rusya'nın Suriye'deki ateşkesi izleme merkezinin çalışmalarının neticesinde de 2 bin 500 yerleşim biriminin ateşkes sürecine katıldığını da aktardı.

Haberin Devamı

‘IŞİD'İN FİNANSAL DESTEĞİ NEREDEYSE KESİLDİ'

Şoygu, konuşmasında petrol satışlarında azaltmaya gitmenin askeri operasyonların başarısında kritik rol oynadığını belirterek, "2015'ten önce IŞİD Suriye'de petrol satışlarından yılda 3 milyar dolardan fazla, dönem dönem de günde 10 milyon dolar kadar para kazanıyordu. Şimdi ise IŞİD'in Suriye topraklarındaki finansal desteği neredeyse kesildi" dedi.

‘RUSYA HER GÜN BİN 500 PATLAYICIYI ETKİSİZ HALE GETİRDİ'

Şoygu, Rus uzmanların Suriye'de günde bin 500 patlayıcıyı da etkisiz hale getirdiğini belirtti.

Şoygu "Suriye'de insani sorunların çözümüne özellikle dikkat ediyoruz. Rus uzmanlar çalışmaların başlamasından bu yana 96 bin 105 patlayıcıyı imha etti, günde ortalama bin 500 patlayıcı… Suriyeli mayın temizleme uzmanları da hazırlıyoruz. 621 kişi çalışmalara başladı bile" dedi.

Şoygu, Suriye'de ciddi bir insani yardım ihtiyacı olduğunu da vurgulayarak, tarafları destek vermeye çağırdı.

Haberin Devamı

Rus bakan askeri anlamda da daha fazla koordine olunması çağrısında da bulundu.

‘GÖREVİMİZ TERÖR POTANSİYELİNİ YOK ETMEK'

Şoygu konuşmasında Güneydoğu Asya'daki terör tehdidine de değindi ve şunları söyledi: "Özellikle de Suriye ve Irak'tan çıkartılan yabancı IŞİD teröristlerinin eylemleri çerçevesinde, Güneydoğu Asya'da terör tehdidinin artmasından endişeliyiz. Asya-Pasifik ülkelerindeki terör hücrelerini desteklemeye ve terör saldırısı gerçekleştirmeye yönelik para akışı ise sıklıkla denetleniyor. Bugün ise görevimiz uluslararası toplumun çabalarıyla, başta IŞİD olmak üzere uluslararası terör potansiyelini kesin olarak yok etmek."