Gazete Vatan Logo

Rusya’dan Batı’ya gözdağı

Rus ordusu, gelecek ay Belarus’ta, Soğuk Savaş’tan bu yana düzenlediği en büyük tatbikatlardan birisini gerçekleştirecek

Rusya’dan Batı’ya gözdağı

Moskova yönetimi, ABD ile ilişkilerin gerildiği bir dönemde, son yılların en geniş kapsamlı askeri tatbikatlarından birisine hazırlanıyor. Batılı yetkililer, gelecek ay Belarus, Rusya ve Rusya’nın Baltık Denizi kıyısındaki toprağı olan Kaliningrad’ta düzenlenecek ‘Zapad 17’ tatbikatına 100 bine yakın asker ve sivil personelin katılacağını öngörüyor.

14-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek tatbikata katılacak Rus askerlerin ilk bölümü, önümüzdeki günlerde Belarus’a gidecek. Kremlin, Soğuk Savaş’ın bitiminden bu yana gerçekleştirdiği en büyük askeri tatbikatlardan birisi olmasına karşın ‘Zapad 17’nin sıradan bir tatbikat olduğunu savunuyor. NATO yetkilileri, Zapad 17’nin yakından izleneceğini, buna karşın Rus sınırına takviye asker konuşlandırılmasının şu an için gündemde olmadığını belirtiyor. Buna karşın ABD’nin tatbikat sırasında Doğu Avrupa’ya ek askeri birlikler gönderebileceği öne sürülüyor. Rusya’nın, imzaladığı uluslararası anlaşma uyarınca, düzenlediği askeri tatbikatlara en fazla 13 bin asker katılabiliyor. Rus yetkililer, daha geniş katılımlı manevraları, parçalara bölerek bu sayıyı yükseltiyorlar. Bir önceki Zapad tatbikatına yaklaşık 70 bin asker ve personelin katıldığı düşünülüyordu.

Haberin Devamı

‘Ayı’lar Pasifik üzerinde

Rusya’nın nükleer bomba taşıma kapasitesine sahip ağır bombardıman uçakları, geçtiğimiz günlerde Pasifik Okyanusu üzerinde sürpriz bir uçuş gerçekleştirdi. NATO yetkililerinin ‘ayı’ lakabını taktığı TU-95 tipi bombardıman uçaklarına, Rus Sukhoi-35S tipi savaş uçaklarının yanı sıra Güney Kore ve Japonya jetlerinin de eşlik ettiği kaydedildi. Rusya Savunma Bakanlığı, ne amaçla gerçekleştirildiği açıklanmayan uçuş sırasında TU-95’lerin havada ikmal yaptıklarını duyurdu.