Gazete Vatan Logo

Rusya’dan 4 yeni üs 6 bin asker

Rusya’dan 4 yeni üs 6 bin asker

Rusya Devlet Başkanı Putin’in, ‘Suriye’den çekilme’ talimatına rağmen Rusya, Suriye’nin batısında varlığını kalıcı hale getirmekte kararlı. Daha önce Tartus ve Hmeymim üsleriyle Akdeniz’e açılma amacını hayata geçiren Ruslar şimdi de Hama ve Palmira gibi Suriye ordusu tarafından DEAŞ’tan arındırılan kentlerde askeri üs kurdu. Aynı şekilde Tayyaa ve Şayrat kentlerinde de hava üsleri inşa edildi. Böylece Rusya aynı ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda 13 üsle yaptığı gibi ülkenin batısına iyiden iyiye yerleşmiş oldu. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka’nın haberine göre bu yeni üslerde konuşlanmak üzere 6 bin dolayında Rus askeri de Suriye’ye gitti. Debka bu üslerle ilgili şu bilgileri paylaştı:

İran ile ortak üs!

- Tayyas kentinde kurulan hava üssü bölgenin en büyüğü. Rus uçakları artık Suriye üzerindeki devriye uçuşlarına bu üsten çıkıyor.

- Palmira kentindeki üsten Deyrizor’a operasyonlar yürütülüyor. Moskova bu üssü, İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin talebiyle İran ile ortak kullanıyor. Tahran’ın Şii milisleri buradaki havalimanına indirerek bölgeye sevketmesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı

- Hama üssü, Şam’a giden yolların kontrol edilmesi açısından hayati öneme sahip.

- Şayrat üssü büyük ölçüde İran ve Rusya için ikmal merkezi olarak hizmet veriyor. Kargo uçakları buraya iniyor.

ABD ile yarış!

Debka’nın haberine göre ABD ve Rusya, Suriye’de üs kurma yarışına girdi. ABD ve Rusya’nın bölgelerini terk etmeyi düşünmediğini yazan haberde Suriye’nin gelecekteki liderinin ülkenin sadece yarısında etkili olacağı belirtiliyor.