Gazete Vatan Logo

Rusya'daki Türkler umutlu: Putin söz verdi!

Rusya’da çalışmaları ve yaşamaları “uçak krizi” yüzünden yasaklanan Türk vatandaşları, bir yılı aşkın süredir devam eden “karanlık günler”in ardından yeni haftaya umutla başlıyor.

Rusya'daki Türkler umutlu: Putin söz verdi!

Moskova’da cuma günü gerçekleşen Türk-Rus zirvesinin ardından, Başkan Putin’in “yasağın yakın zamanda kaldırılacağı” açıklaması büyük sevinç yaratırken, Rusya’ya hayatını bağlayan Türk vatandaşları açısından zirvenin “en somut kazanımı” olarak kayda geçti. Çok sayıda vatandaş ve bölünmüş ortak aileler, şimdi Putin’in açıklamasının gereğinin yerine getirilmesini sabırsızlıkla bekliyor.

24 Kasım 2015’deki uçak kazasının ardından Rusya Devlet Başkanı Putin'in, 28 Kasım'da imzaladığı Türkiye'ye ekonomik tedbirler içeren yaptırım kararı doğrultusunda, Rusya'da faaliyet gösteren şirketlerin, 1 Ocak 2016'dan itibaren Türk vatandaşlarını işe alımına da yasak getirilmişti. Böylece yeni istihdamlar tamamen yasaklanırken, sadece eski izinler zor da olsa yenileniyordu. Önde gelen Türk sermayeli şirketlere ise istihdam konusunda sınırlı kotalarla istisnai izinler tanınmıştı.

'TEKNİK BİR NEDENDEN KAYNAKLANIYORDU'

Üst Düzey İşbirliği Konseyi zirvesi sonrası AA muhabirinin yasakların ne zaman kalkacağına dair sorusuna Putin, “Bu sorunu Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşmemizde gündeme getirdi. İnşaat şirketleri için de geçerli olan yasağı konuştuk. Bu yasağın kaldırılması konusunda Sayın Cumhurbaşkanı ile anlaştık. Bu tamamen bir teknik nedenden kaynaklanıyordu. Bugünkü anlaşmamızdan sonra bu konu sadece basit teknik bir konudur” karşılığını vermişti.

Haberin Devamı

Rus medyasında çıkan haber ve yorumlarda, Putin’in bu açıklamasının Türk vatandaşları arasında büyük sevinç yarattığı vurgulandı.

Kommersant gazetesi, Türklerin Putin’den gelen bu sözü “büyük kazanım” olarak gördüklerine vurgu yaptı. Yapılan yorumlarda, Putin’in ifade ettiği “basit teknik konuların” halledilmesi için Kremlin’in 28 Kasım 2015 tarihli kararnamenin ilgili yasak maddesini yürülükten kaldıracak yeni bir kararname yayınlaması gerektiğine işaret edildi. Yine Putin’in sözlerinden çıkan sonuç, bu adımın “kısa süre içinde” atılacağı yolunda.

Bu haber geniş yankı bulurken, TürkRus.Com’a da okurlarından çok sayıda email ve yorum geldi. Okurlarımız, bugüne dek yapılan zirvelerde Rusya’da yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ve iş dünyasının sorunlarının hep geri planda kaldığını, Suriye ve enerji konularının gölgesine düştüğünü, ilk kez somut olarak bir açıklama ile vatandaşlara umut verildiğini vurguladılar. Bu arada konuyu sürekli manşetine taşıyan ve gündemde kalmasını sağlayan TürkRus.Com'a da mesajlarda teşekkür edildi.

Haberin Devamı

Rusya’da 2014’ten beri derinleşerek devam eden ekonomik krizde işleri zorlaşan iş adamları, uçak krizinin daha da ağır bir darbe vurması sonucu çıkmaza girmiş, Moskova’daki Türk iş çevreleri “Yasaklar bu zirvede de kaldırılmazsa dayanma gücü kalmayacak, çok sayıda iş adamı kepenk kapatıp Rusya’dan ayrılmak zorunda kalabilir” kaygısını dile getirmişti.

İLK OLUMLU ETKİ İNŞAAT SEKTÖRÜ OLABİLİR

En büyük sıkıntıyı yaşayan sektörlerin başında, faaliyet yasağı kapsamında olan inşaat şirketleri geliyordu. Mevcut işlerini zor şartlarda devam ettiren pek çok şirket açısından, “yeni iş alabilme” şansı yok olmuştu. Şimdi yasağın kısa sürede kalkmasının ilk olumlu etkisinin inşaat sektöründe olabileceği konuşuluyor. Uzmanlar Rusya’da emlak sektöründe sorunlar yaşansa da, hem sanayi hem de altyapı yatırımların devamının zorunluluk olduğunu ve bu büyük projelerde Türk inşaat şirketlerinin rekabet şansının yüksek olduğunu vurguluyor.

Haberin Devamı

Diğer yandan Rusya’daki şirketlerde Türk vatandaşı istihdam yasağı olduğu için işini kaybeden ve yeni çalışma izni alamayan çok sayıda kişi Türkiye’ye dönmek zorunda kalmış, bunlar içinde ortak evlilikler büyük darbe yemişti. Yine bu yasak yüzünden Türkler yeni şirket kuramadıkları için de Rusya’daki müteşebbis sayısında hızlı düşüş yaşanmıştı. Şimdi Putin’in sözlerini “senet” sayan binlerce kişi, yasal düzenlemelerin en kısa zamanda yapılmasını ve “normalleşme”nin sağlanmasını bekliyor.