Gazete Vatan Logo

Rusya, Avrupa'yı havada vuracak!

Rusya, ABD ile Avrupa Birliği’nin Ukrayna krizi nedeniyle uygulamaya başladığı ekonomik yaptırımlara karşı hem havadan hem de tarım ve gıda ürünleriyle misilleme yapmaya hazırlanıyor. Vedomosti Gazetesi, Rus yetkililerin, Asya’ya uçmak için Rusya hava sahasını kullanan Avrupalı havayolu şirketlerinin seferlerine kısıtlama getirilmesi ya da iptalini tartıştığını yazdı. Avrupa’dan Japonya, Çin ve Güney Kore’ye uçuş gerçekleştiren havayolu şirketleri, en kısa yol olan Trans-Sibirya rotasını kullanıyor.

MALİYET ARTACAK

Yasak kararı alınırsa Avrupalı firmaların rotalarını Soğuk Savaş dönemindeki gibi Körfez’e ya da Kanada’ya çevirmesi bekleniyor. Her iki rota da yakıt giderlerini artıracak. Ambargodan Lufthansa, British Airways ve Air France’ın 3 ayda 1 milyar Euro’ya yakın zarar edeceği tahmin ediliyor. Öte yandan Rusya, AB ülkelerine uyguladığı gıda ve tarım ürünü ithalat yasağını, enflasyonu artırabileceği uyarısına rağmen genişletti.

RUS KORSANLAR 1.2 MİLYAR KİŞİNİN BİLGİLERİNİ ÇALMIŞ

Haberin Devamı

Rus bilgisayar korsanlarının tarihin en büyük veri hırsızlığını gerçekleştirdiği ileri sürüldü. ABD’li güvenlik şirketi Hold Security, 420 bin websitesine ait 1.2 milyar şifre ve kullanıcı adının Rus siber korsanları tarafından ele geçirildiğini duyurdu. Çalınan bilgilerin sosyal medya ağlarına spam yaymak ya da bilgisayar ağlarına virüs bulaştırmak için karaborsa sitelere verildiği sanılıyor. Hold Security’nin kurucusu Alex Holden, Rus korsanların 500 milyondan fazla e-mail adresine de erişim sağladıklarını söyledi.

‘FİNLANDİYA’YI KRİZE SOKABİLİR’

Avrupa Birliği’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar Polonya’dan sonra Finlandiya’yı da endişelendirdi. Başbakan Alexander Stubb, kriz olasılığına dikkat çekti ve yaptırımların ülkeyi orantısız şekilde etkilemesi halinde AB’den tazminat isteyeceklerini söyledi. Polonya da Rusya’nın sebze ithalatı yasağı nedeniyle 700 milyon dolar kayba uğrayacağını belirtmiş ve yardım istemişti.

Gıda ithalatını yasakladı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gıda ve tarım ürünlerinin ithalatının 1 yıl yasaklanmasını ve sınırlandırılmasını istedi.

Haberin Devamı