Gazete Vatan Logo

Rusya Amerikalıları ‘trollüyor’

ABD’li araştırmacılar, Rusya adına çalışan bilgisayar korsanlarının, Amerikan kamuoyunda, aşılar hakkında bilgi kirliliği yaratan paylaşımlarda bulunduğunu açıkladı.

Rusya Amerikalıları ‘trollüyor’

Amerikan Kamu Sağlığı Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre ABD’deki başkanlık seçimini etkilemek için kullanılan Twitter hesapları, özellikle çocuk aşıları üzerine paylaşımlar da yapıyor. 2014-2017 arası binlerce tweet’i inceleyen araştırma ekibinden Mark Dredze, bu paylaşımların Amerikan toplumunu bölmek için yapıldığını düşündüklerini söyledi. Johns Hopkins Üniversitesi’nde görevli olan Drezde, “Aşı tartışmasında iki tarafa da oynayarak aşılara yönelik güvenimizi kırmak ve toplumu bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya bırakmak istiyorlar” dedi.

ABD’de halkın çoğu aşıların güvenilir ve etkili olduğuna inansa da, Twitter’daki paylaşımlara bakıldığında bu konuda büyük tartışmalar yaşandığı izlenimi oluşuyor. Böylece insanlar bunun toplumda tartışmalı bir konu olduğunu düşünebiliyor ve sonuç olarak aşılara güven azalabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü bu ay Avrupa’da kızamık vakalarının rekor seviyeye ulaştığını açıklamış, uzmanlar bunu aşı yaptıran kişilerin sayısının azalmasına bağlamıştı.