Gazete Vatan Logo

Ruslar'dan Türkiye yorumu

Rusya'da günlük yayınlanan siyasi gazetelerden biri olan Russkiy Kuryer'de bugün yayınlanan, "Haçlı Seferleri mirasının sonu" başlıklı haberde, Türkiye'nin AB üyeliğine değinildi

Gazetede, "Büyük kısmı Asya'da bulunan ve nüfusunun yüzde 97'si Müslüman olan Türkiye'nin AB üyeliğinin gündeme getirilmesi kayıtsız şartsız bu ülkenin büyük bir başarısı gibi değerlerlendirilmesi gerekiyor" şeklide yorumlara yer verildi.

Gazete haberine göre, Avrupalı parlamenterlerin başlıca korkusu, Türkiye'nin nüfusunun 2050 senesine doğru 100 milyonu aşacağı ve Türkiye'nin AB'de en fazla parlamentere sahip olacağı iddiası.

Rus gazetesi, Türkiye'nin AB'ye üye olmasıyla Avrupa'nın sınırlarını İran, Irak, Suriye gibi sıcak noktalara kadar uzatmasını, "Türkiye Arvupa'nın içinde bir Troya Atı olabilecektir" şeklinde yorumladı.

Rusya'nın nüfuslu gazetelerinden biri olan Kommersant gazetesi de bu günkü sayfalarında Türkiye'nin AB üyeliniğine değinerek, "Avrupa Birliği 2015 senesine doğru Türkiye'yi üye yapmaya hazır" şeklinde başlık altı kullandı.

1960'lı yıllardan bu yana AB'ye üye olmak isteyen Türkiye'nin arazisinin yüzde 97'sinin Asya'da bulunduğuna dikkat çeken gazete yazısı, "Avrupa Birliği'ni Türkiye'nin ekonomik durumundan daha fazla bu ülkenin siyasi yapısı ilgilendiriyor. Özellikle insan haklarının ihlal edilmesi, ordunun siyasete karışması, hapishanelerdeki kanusuzluk Avrupa topluluğunun kabul etmediği unsurlardandır" denildi.

Bunların yanı sıra AB'nin, Türkiye'nin kabul etmesi zor olan, Kıbrıs'ı tanımak ve Ermeni soykırımını kabul etmek gibi şartları ileri sürdüğünü vurgulayan gazete yazısı, "Başbakan Erdoğan eğer Türkiye'nin kabul edemeyeceği şartlar ileri sürülürse, AB ile ilişkiler dondurulacak" ifadesine yer verdi.

Türkiye'nin AB'ye üye yapılmasının Avrupa için doğuracağı risklerin yanı sıra, tarihi şansların da mevcut olduğuna değinen Kommersant gazetesi, "Avrupa Birliği genişleme krizi yaşamaktadır. Güney sınırları Afrika'nın Arap ülkelerine, Doğu sınırları ise Rusya'ya dayalıdır. Bu ülkelerin hiçbir şekilde AB'ye üye olmayacağı gözününe alınırsa Türkiye'nin üyeliyi AB için büyük perspektifler açacak. Özellikle Ortadoğu bölgesinde önemli role sahip olabilecek. AB, gelecekte İsrail'i bile kendisine üye yapabilecektir" denildi.

Haberin Devamı