Gazete Vatan Logo

Rus ordusu batıyı su altında vuracak

NATO, Rus denizaltılarının Kuzey Atlantik’teki iletişim kabloları çevresindeki faaliyetlerinin arttığını rapor etti. Rusya’nın Kuzey Amerika ve Avrupa’nın internet iletişimine müdahale etmesinden endişe ediliyor

Rus ordusu batıyı su altında vuracak

Rusya donanmasına bağlı denizaltıların Kuzey Atlantik sularındaki faaliyetleri, NATO karargahında endişeye yol açtı. Washington Post gazetesine konuşan NATO yetkilileri, Rus denizaltılarının, Kuzey Amerika ile Avrupa arasındaki internet ve iletişim hatlarının bulunduğu bölgede çok sık dolaştıklarını belirtti.

NATO’nun denizaltı gücünün komutanı ABD’li Tuğamiral Andrew Lennon, Rusların denizaltında bugüne kadar görülmemiş bir yoğunlukta faaliyet yürüttüğünü söyledi. Lennon, “Ruslar kesinlikle NATO’nun ve NATO ülkelerinin su altı altyapısını hedef alıyor” dedi.

Ekonomiye darbe vurabilir

Uzmanlar, Rusların bahsi geçen kablolar üzerinden dünyadaki internet akışının büyük bölümünü izleyebileceklerini öngörüyor. Bu hatlara yönelik olası bir saldırının ise küresel ekonomiye büyük zarar verebileceği vurgulanıyor. Rusya, 2014’ten bu yana Sovyet döneminden kalma olan denizaltı gücünü modernize ediyor. Donanmasında 60 denizaltısı bulunan Rusya’nın elinde çok sayıda derin su araştırma aracı da bulunuyor. Tuğamiral Lennon, Rusların bu araçlarla sualtında istihbarat toplama kapasitelerini önemli ölçüde artırdıklarına dikkati çekti. NATO’nun Rusların sualtı faaliyetlerine karşı denizaltı izleme uçaklarının uçuşlarını artırdığı ve Soğuk Savaş döneminden sonra kapatılan bir komuta merkezini yeniden faaliyete geçirmeye hazırlandığı belirtiliyor.

Haberin Devamı