Gazete Vatan Logo

Rus lider Putin'den ünlü yıl sonu değerlendirmesi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin her yıl sonunda gerçekleşen büyük basın toplantısını düzenledi. Dış basının büyük ilgi gösterdiği toplantıya 1600 gazeteci katıldı. Dünyadaki sıcak gelişmeleri değerlendiren Vladimir Putin, ABD'ye hitaben 'Aklınız sahiden yerinde mi?' diye sordu. Putin Suriye kriziyle ilgili konuşurken "Suriye savaşının acısını en çok Türkiye çekti" dedi.

Rus lider Putin'den ünlü yıl sonu değerlendirmesi

Vladimir Putin'in bu yılki büyük basın toplantısını izlemek için 1.600'den fazla gazetecinin akreditasyon işlemlerini tamamladığı açıklandı.

Basın toplantısını izleyen gazetecilerin sayısı her yıl artıyor. Basın toplantısının 'büyük' olarak nitelenmesinin sebeplerinden biri de, Putin'in kendisine yöneltilecek sorulara verdiği yanıtları bu kadar fazla sayıda gazetecinin takip etmesi.

Kremlin'den yapılan bir açıklamaya göre, bu yılki basın toplantısını, AFP haber ajansı, Bloomberg haber ajansı, CNN televizyonu, The Guardian gazetesi, Şinhua haber ajansı gibi büyük yabancı basın kuruluşlarının yanı sıra bir dizi yerel ajansın muhabirleri de izledi.

Geçen yılki toplantı 3 saat 50 dakika sürdü

Basın toplantısının 'büyük' olarak tanımlanmasının nedenlerinden bir diğeri de belirli bir bitiş zamanının olmaması. Zira basın toplantısının ne zaman biteceğine Putin kendisi karar veriyor. Putin'in bu yıl 13. kez düzenlediği basın toplantılarının en uzunu 2008'de gerçekleşmişti. Bu basın toplantısı 4 saat 40 dakika sürmüştü. Putin'in geçen yılki basın toplantısıysa 3 saat 50 dakika sürdü.

Haberin Devamı

Basın toplantısında Putin'e, Suriye'yle ilgili gelişmeler ve Başkan Donald Trump döneminde ABD ile olan ilişkilerden Rusya'daki sosyal ve ekonomik problemlere kadar bir dizi farklı soru yöneltilmesi bekleniyor.

Bu arada basın toplantısı bu yıl Rusya'da Mart 2018'de düzenlenecek devlet başkanlığı seçimleri için hazırlıkların başladığı bir döneme denk geliyor.

"Suriye'deki krizin acısını en çok çeken Türkiye"

Putin, Suriye'de 2011'den beri süren kriz hakkındaki bir soruya, "Bunun acısını en çok çeken Türkiye. Zira Türkiye, çok sayıda Suriyeli göçmeni kabul ediyor" yanıtını verdi.

Putin ayrıca, Rusya'nın göçmen sorununun çözülmesine yardım etmek istediğini söyleyerek, Suriye'deki krizi Şam'ın yalnız başına çözemeyeceğini, bunun uluslararası toplumun ortak çabasını gerektirdiğini belirtti.

Putin: 2018 seçimlerine bağımsız aday olarak katılacağım

2018 seçimlerine bağımsız aday olarak katılacağını belirten Putin, "Ancak buna rağmen diğer partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının desteğini bekliyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı


Putin, "Seçim kampanyası müdürümün kim olacağı konusunda henüz bir karar yok. Bu konuyu henüz dün konuştuğumuzu gizlemeyeceğim" dedi.

Rus liderin daha önceki seçimlere hem bağımsız hem de bir partinin adayı olarak katıldığı olmuştu. Putin, 2000 ve 2005'teki seçimlere bağımsız olarak katılırken, 2012'deki seçime Birleşik Rusya Partisi'nin adayı olarak girmişti.

"Mevcut iktidarın rakibi yok"

Seçim programının neredeyse hazır olduğunu söyleyen Putin, "Programda altyapı, sağlık, eğitim alanlarında kalkınmaya, maaşların artmasına odaklanacağım" diye konuştu.

Putin, Rusya'da etnik köken konusunda akut bir durum olmadığından emin olduğunu söyledi.

"Rusya'da siyasi ortam rekabetçi olmalı" diyen Putin, "Bunun için çaba sarf edeceğim. Ancak elbette kendi rakiplerimi yetiştirecek kişi ben değilim. Şu anda mevcut iktidarın rakibi yok" diye konuştu. Putin, Çünkü ekonomik ve siyasi alanda gelişim yaşandı" dedi.

Haberin Devamı

Putin'den ABD'ye: Aklınız sahiden yerinde mi?

Putin, ABD'nin bir yandan Rusya, Kuzey Kore ve İran'ı aynı gruba alıp birer tehdit olarak sınıflandırmasını, bir yandan da Moskova'dan Tahran ve Pyongyang'la ilgili sorunları çözmesini istemesini eleştirdi.

Putin, Washington'a hitaben, "Bu normal bir şey mi? Aklınız sahiden yerinde mi?" diye sordu.

'ABD ile ilişkilerin normalleşeceğinden eminim'

Putin, ABD Başkanı Başkanı Donald Trump ve Rusya arasında ilişki olduğuna dair iddialarla ilgili soruyu şöyle yanıtladı: "Trump muhalifleri tarafından ortaya atıldı. Rusya'nın ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği suçlamalarının arkasında da Trump muhalifleri var. Dolayısıyla Trump'ın Rusya ile ilişkileri iyileştirme eğiliminde kısıtlamalar var. Ancak, ilişkilerin normalleşeceğinden eminim."

'Trump'ın çalışmalarını gayri meşru göstermeye çalışıyorlar'

Putin, "Trump'ın çalışmalarını değerlendirecek kişi ben değilim ancak ciddi başarılar elde ettiğini görüyoruz. ABD'de Trump'ın çalışmalarını gayrimeşru göstermeye çalışıyorlar. Bunun kendi ülkelerine zarar verdiğini anlamıyorlar. Seçilmiş devlet başkanının imkanlarına zarar veriyorlar. Ne yapmamız gerekiyor? Tüm temasları keselim mi? Bu, dünya genelindeki bir uygulama. Temsilciler, adaylarla ve ekiplerle buluşuyor, kalkınma perspektiflerini istişare ediyor. Burada sıradışı olan nedir? Neden buna casusluk gözüyle bakılıyor?"

Haberin Devamı

Putin: Kuzey Kore'nin nükleer statüsünü tanımıyoruz

Kuzey Kore'nin nükleer statüsünü tanımadıklarını söyleyen Rus lider, "Bu ülkedeki gelişmelerin yıkıcı olduğuna inanıyoruz. Kuzey Kore füze krizindeki tüm taraflar tansiyonu düşürmeli. Rusya, siyasi duruma bakılmaksızın tüm ülkelerle yapıcı olarak çalışmak için çaba gösteriyor. ABD ve Kuzey Kore de gerilimi tırmandırmaya son vermeli. ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), Kuzey Kore'nin amaçlarını bilmiyor. Bu ülkeden fırlatılacak bir füze feci sonuçlara yol açabilir" dedi.

(Kaynak: Sputnik)