Gazete Vatan Logo

Rus hapishanelerinde küfür yasaklandı

Yeni kanunla beraber Rusya'da hüküm giymemiş tutukluların konulduğu hapishanelerde küfür etmek yasaklandı.

Rus hapishanelerinde küfür yasaklandı

Interfax'ın haberine göre; tutukluların birbirlerine ve gardiyanlara, "tehdit, hakaret, küfür ve argo" içeren sözler kullanmasının önüne geçilmek isteniyor.

Rus hapishanelerinde 'Fenya' olarak adlandırılan argo dil, çok yaygın olarak kullanılıyor. Rus gazetesi Moscow Times'ın 2002'de yaptığı bir haberde, Fenya'nın yani “argo ve küfür içerikli kelimelerin geniş bir yelpazeye sahip olduğu hapishane dilinin” uzun yıllardır var olduğu ve mahkûmların dışarı çıkmasıyla topluma da sızdığı ifade edilmişti.

BAZI HAKLAR DA KAZANDILAR

Yasakla beraber hüküm giymemiş mahkûmlar için bir takım yeni haklar da geliyor. Bazen senelerce duruşmanın sonuçlanması için hapis yatan tutuklulara duş jeli, deodorant, su ısıtıcısı gibi birtakım kişisel eşyalara sahip olma hakkı veriliyor.

Rusya'da 2013'te çıkarılan bir kanunla gardiyanların tutuklularla ve birbirleriyle küfürlü konuşması yasaklanmıştı.

Yetkililerin yasağı nasıl uygulayacağı ise merak konusu oldu. Zira konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Rus hapishaneleri genellikle geniş, kışla tipi 80 kadar kişinin bir arada yaşadığı hücrelerden ibaret. Gardiyanların ise mahkûmlar arasında ne yaşandığına dair pek bir kontrolü bulunmuyor.

Haberin Devamı