Gazete Vatan Logo

Rus casus gemisi Karadeniz’de battı

İstanbul Kilyos açıklarında Rus istihbarat gemisi yoğun siste kuru yük gemisiyle çarpıştıktan sonra sulara gömüldü. Türk Deniz Kuvvetleri, 78 Rus askerini kurtardı. Romanya’dan Ürdün’e 8 bin 800 koyun taşıyan yük gemisinde ise hasar çok az...

Rus casus gemisi Karadeniz’de battı

Kilyos açıklarında Togo bandıralı kuru yük gemisiyle çarpışan ve bordası yırtılan Rus donanmasına ait Liman adlı istihbarat gemisi kısa sürede sulara gömüldü. Türk Deniz ve Sahil Güvenlik Kuvvetleri, Rus istihbarat gemisindeki 78’i askeri başarıyla kurtardı.

İstanbul Boğazı’nın Karadeniz çıkışındaki kaza dün saat 12.30 sıralarında Kilyos’un yaklaşık 18 mil açığında meydana geldi. Romanya’dan Ürdün’e 8 bin 800 koyun taşıyan Togo bayraklı ‘Youzarsif H.’ adlı 81 metre uzunluğundaki yük gemisi ile ‘Liman’ isimli Rus askeri istihbarat gemisi yoğun siste çarpıştı. Rus gemisinden gelen S.O.S ve yardım çağrısı üzerine bölgeye önce Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait arama kurtarma uçağı gönderildi. Durum tespitinin ardından bölgeye Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait gemilerle Kıyı Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı kurtarma gemileri sevk edildi. Rus gemisindeki 78 askerden 63’ü Türk Deniz ve Sahil Güvenlik Kuvvetleri ile Kıyı Emniyeti ekiplerince 15’i ise ‘Youzarsıf H’ gemisindeki mürettebat tarafından kurtarıldı. Yük gemisindeki ve Kıyı Emniyeti gemilerindeki askerler daha sonra Türk Sahil Güvenlik gemilerine teslim edildi. Yapılan kontrollerde Rus askerlerinin sağlık durumlarının iyi olduğu belirlendi. Ancak çarpışmada ağır hasar alan ve bordası delinen Rus gemisi 2 saat 18 dakika sonra 14.48’de tamamen battı.

Haberin Devamı

Romanya’dan Ürdün’e 8 bin 800 koyun taşıyan yük gemisindeki hasarın ise hafif olduğu açıklandı. Soruşturma için demirli bekletilen 17 mürettebatlı yük gemisinin daha sonra taşıdığı koyunların ölmemesi için Romanya’ya gitmesine izin verildi.

Rusya’ya teslim edilecek

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, “Rus personelin tamamı kurtarıldı. Yaralı yok. Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızca askerlerin hepsi Rus makamlara teslim edilecek” dedi.

Yıldırım, Medvedev’e üzüntülerini iletti

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, dün saat 19.00’da telefonla görüştüğü Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’e, ‘Liman’ adlı Rus gemisinin batmasından duyduğu üzüntüsünü iletti. Medvedev’in de 78 askerin kurtarılmasından dolayı Yıldırım’a teşekkür ettiği öğrenildi.

Haberin Devamı