Gazete Vatan Logo

Rus ajanın albümü

ABD’de casusluk suçlamasıyla tutuklanan Rus vatandaşı Maria Butina’nın (29) Cumhuriyetçi Parti’nin birçok üst düzey ismi ve silah lobisinin eski ve yeni başkanlarıyla çekilmiş fotoğrafları ortaya çıktı

Rus ajanın albümü

Rusya vatandaşı 29 yaşındaki Maria Butina, ilk duruşmada kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddederek masum olduğunu savunmuş ancak kendisinin tutuklu olarak yargılanmasına hükmedilmişti. Butina, 2016 başkanlık seçim kampanyaları sürecinde Rus hükümetinin çıkarlarını desteklemek amacıyla Amerikan vatandaşları ile gizli bağlantılar kurma girişiminde bulmakla suçlanıyor. Savcılık, Maria Butina’nın ülkeden ayrılma ihtimali bulunması nedeniyle kefalet karşılığında serbest bırakılmasını reddeden bir belge yayınladı. Belgede, Butina’nın tutuklanmadan önce ülkeyi terk etmeye hazırlandığına dair işaretler bulunduğu belirtildi. Maria Butina’nın avukatı Robert Driscoll ise, mahkemenin önünde yaptığı basın açıklamasında, müvekkilinin kaçmaya niyetli olmadığını, kendisinin aylardır FBI’ın takibinde olduğunu bildiğini söyledi.

Trump’a soru sormuş

Savcılık, yayınladığı belgede ABD’de üniversite öğrencisi vizesi ile bulunan Butina’nın Rusya hükümetinden üst düzey bir yetkili ile çalıştığını belirtti. Adalet Bakanlığı ise ismi açıklanmayan yetkiliye yaptırım uygulandığını açıkladı. Dava dosyasına giren fotoğraflar ise suçlamaların ciddi olabileceğini ortaya koyuyor. Butina’nın özellikle bilgi karşılığı seks vaad ederek çok derin kademelerine sızdığı iddia edilen Ameriklan Ulusal Silah Lobisi’nin (NRA) en tepedeki isimleriyle çekilmiş fotoğrafları ortaya çıktı. Ayrıca Rus kadının Trump’a 2015 yılındaki bir seçim kampanyası sırasında soru sorduğu bir görüntü yayınlandı. Butina savcılığın iddiasına göre bağlantıda olduğu üst düzey bir Rus yetkiliye Trump’ın yemin töreninde çekilmiş bir fotoğrafını da göndermiş. Bunun yanısıra Rus ‘ajanın’ Cumhuriyetçi partinin senatör ve vali düzeyindeki çok üst düzey isimleriyle yan yana olduğu kareler de dosyada yer alıyor. Yine aynı kadının Putin’e çok yakın olduğu belirtilirken Alexander Torshin isimli bir oligarkın da Kremlin’e bilgi aktarımında Butina’ya aracılık ettiği iddia ediliyor.

Haberin Devamı

‘Rus silahları daha üstün’

Uzmanlar, ABD’nin Japon şehirlerine attığı bombalar da dahil olmak üzere çeşitli atomik bombaların nükleer gücünü karşılaştırdı. Çoğunlukla CIA ve Amerikan Özel Harekat Kuvvetleri gazileri tarafından yayınlanan SofRep portalının yaptığı araştırmaya göre, Rus nükleer silahları ABD’ninkilerden birkaç kat daha güçlü.

Haberin Devamı