Gazete Vatan Logo

Rumların 44 yıllık Türk korkusu!

Rum yönetimi, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda aldığı yenilginin ardından sivilleri silahlandırıp ‘Seferiler’ adını vermişti. O zamandan beri her yıl eğitim yapan Seferilerin, son yıllarda kadın ve çocukları da silahlandırdığı ortaya çıktı

Rumların 44 yıllık  Türk korkusu!

Türkiye’nin 20 Temmuz 1974’te başlattığı Kıbrıs Barış Harekatı’nda Türk ordusu karşısında büyük bir yenilgi alan Kıbrıs Rum Kesimi, panik halinde sivil erkekleri silahlandırdı. Mehmetçiğin adadan gitmesi durumunda Türklere karşı hazır olmak için ‘Seferiler’ de dedikleri milis güçleri oluşturdu. İşte tam 44 yıldır bu milis güçler her sene nisan ve mayıs aylarında eğitim yapıyor, silahlarını yeniliyor.

60 bin haneye silah

Ancak son yıllarda bu eğitimlere sadece sivil erkekler değil, eş ve çocuklar da katılıyor. Hatta çocukların ellerine silahlar verilip eğitimden geçiriliyor. Ada’nın güney tarafında yaklaşık 60 bin haneye mühimmatlarıyla birlikte G-3 piyade tüfeği zimmetlenmiş durumda. Seferberlik görev emri çerçevesinde Seferilere verilen silahlı eğitim kapsamında yeni model tüfeklerin nasıl kullanılacağı, silah bakımı, ilk yardım, açık arazide gerilla tarzı silahlı mücadele ve hayatta kalma eğitimi veriliyor.

3 bin paralı asker

Rum ordusu gerek tatbikatlarla, gerek atış yarışmalarıyla sürekli olarak antrenmanlı tuttuğu Seferilerin yanında 2015 yılında 3 bin paralı asker alımı, 2016 yılında kıyı gözetleme sistemlerinin alımı yaparken, 2017’de de İsrail’den karakol gemisi satın almıştı. Öte yandan personel sayısını 3 binin altına düşürmemek için her sene münhal açan ordu, tüm bu çalışmalarla Rum Milli Muhafız Ordusu’nun imkan ve kabiliyetini en yüksek seviyeye çıkarmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Çoluk çocuk silahlandı

Sosyal medyada paylaşılan 6-15 yaşındaki çocukların silahlı fotoğrafları, Kıbrıs basınında geniş yer buldu. Görüntülerde güneş gözlüklü, makyajlı kadınların da eğitim aldığı görülüyor. Rum savunma bakanlığı ve subayları da gönüllü olan kadın ve çocuklara silahlı eğitim vermekte sakınca görmüyor ve hatta destek oluyor.

Gerilla tarzı mücadele
Rum subaylar, seferilere yeni model otomatik tüfeklerin nasıl kullanılacağı, silah bakım, ilk yardım, açık arazide gerilla tarzı silahlı mücadele ve hayatta kalma eğitimi veriyor. Rum aileler, savaş eğitimini sosyal etkinlik olarak görmeye başladı ve silahlı görüntülerini sosyal medya hesaplarından da yayınlıyor.

Haberin Devamı