Gazete Vatan Logo

Rum kesimi Türkiye'ye engel çıkarmaya hazırlanıyor!

Türkiye ile AB arasında devam eden Türk vatandaşlarına vize serbestliği pazarlıklarına Kıbrıs Rum yönetimi engel çıkarmaya hazırlanıyor.

Rum kesimi Türkiye'ye engel çıkarmaya hazırlanıyor!

Türkiye, düzensiz göçmenlerin geri kabulünde yargı işbirliği konusunda AB üyesi Kıbrıs Rum yönetimiyle, bir aracı kullarak işbirliği teklifinde bulundu. Rum yönetimi ise ‘Kosova modeli’ adı verilen bu teklife karşı çıkıyor.

AB, Suriyeli göçmenlerin Avrupa’ya akını sırasında Türkiye’nin düzensiz göçmenleri geri alması şartıyla Türk vatandaşlarına vize serbestliği kararı almıştı. Rum Fileleftheros gazetesinin haberine göre, geri kabul anlaşmasında Türkiye’nin tüm AB üyeleriyle yargı işbirliği yapması gündeme geldi. Türkiye, resmen tanımadığı Kıbrıs Rum yönetimiyle Almanya ya da Eurojust gibi üçüncü bir taraf aracılığıyla yargı ilişkisi kurmayı teklif etti.

SCHENGEN ÜYESİ DEĞİL

Bu yöntem Kosova’nın tanınması sürecinde de uygulanması nedeniyle ‘Kosova modeli’ diye adlandırılıyor. 5 AB üyesi, Kosova’nın bağımsızlığını tanımamış ancak üçüncü taraflar aracılığıyla ilişki kurmuştu. Rum yönetimi ise Kosova yöntemiyle baypas edilmeyi kabul etmiyor. Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Türkiye’nin yargı alanında Rumlarla doğrudan ilişki kurması gerektiğini söyledi. AB ile vize serbestliği, Türk vatandaşlarının Rum yönetimine seyahat özgürlüğü anlamına gelmiyor. Kıbrıs Rum yönetimi AB içindeki tek vize sistemi Schengen’e dahil değil.

Haberin Devamı

Hürriyet