Gazete Vatan Logo

Rum cemaatinin bir asırlık yüreği

121. yıldönümünü kutlayan Özel Zoğrafyon Rum Lisesi aralarında Patrik Bartholomeos’un da olduğu 10 binden fazla öğrenci yetiştirdi.

Sultan II. Abdülhamid'in ekonomi danışmanı da olan Rum Banker Hristaki Zografos'un maddi desteğiyle inşa edilen ve 1893'te hizmet vermeye başlayan Özel Rum Zoğrafyon Lisesi, ilk yüz yıllık ömründe 10 binden fazla öğrenci yetiştirdi. Okulun övündüğü öğrenciler arasında burada 1,5 yıl okuyup ayrılan Patrik Bartholomeos, Türkiye'nin ilk çevre mühendisi Kriton Curis, milli masa tenisi sporcuları Fani ve Vasil Aleksandridis kardeşler ile gazeteci Yorgo Kırbaki de yer alıyor. Beyoğlu'nda Galatasaray Lisesi'ne komşu, Turnacıbaşı Sokak'taki 5 katlı binasında hizmet vermeye başlayan okul, 1961-62 ders yılında öğrenci sayısının 730'u bulması nedeniyle tarihi binasına bir kat daha çıkmak zorunda kalmış. Ancak 1960'lı ve 70'li yıllarda Kıbrıs'ta Rumlar ve Türkler arasında yaşanan sorunların Türkiye'ye yansımasıyla öğrenci sayısında dramatik düşüşler yaşamış. Bugün 42 öğrencisi olan bu görkemli tarihi binanın sınıflarında birkaç, bazen de tek bir öğrenciyle ders yapılıyor.
'Hasta adamın umudu'
Zoğrafyon Lisesi Müdürü Yani Demircioğlu, öğrenci sayısının 1996'dan bugüne kadar 40-50 civarında seyrettiğini söyledi. "Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların bedelini ödeyen kesim biz olduk" diyen Demircioğlu, nüfusu her geçen gün azalan İstanbul'daki Rum cemaatini "hasta adam"a, öğrenci sayısının son 19 yılda oturduğu 40-50 kişilik grafiği de "hastane odasında yaşam göstergelerinin takip edildiği ekranda hafif çıkışlar ve inişler gösteren sinyal"e benzeterek, "1996-2015 arasındaki grafiği kalp atışına benzetiyorum. Okulumuz, hasta adam olarak nitelendirdiğim Rum cemaatinin vefat etmediğini gösteriyor. Hala bir ümit var" diye konuştu.
Türklere de açılmalı
OKULDA Milli Eğitim Bakanlığı'nın atadığı 4 öğretmen olduğunu belirten Müdür Demircioğlu, 13 öğretmenin de Rum asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından oluştuğunu söyledi. Demircioğlu, Türkçe öğrenmek isteyen Yunanistan vatandaşları ile Rumca öğrenmek isteyen Türklerin okula öğrenci olabilmelerinin yolunun açılması halinde, öğrenci sayısının artabileceğini dile getirdi.

Haberin Devamı