Gazete Vatan Logo

Ruhunu internetten sattı

23 yaşındaki lise öğretmeni ruhunu internetten açık arttırma ile satışa çıkardı

Mehta, yaşadıklarını ve Hıristiyanlar ile ateistler arasındaki diyalog imkanlarını nisan ayında piyasaya çıkan kitabında anlattı.

Ailesi Hindistan kökenli Ceyn inancına bağlı olan Amerikalı Heman Mehta, 14 yaşında ateizmi seçti.

Bugün 23 yaşında bir lise öğretmeni olan Mehta, 2006 yılının ocak ayında ruhunu açık artırmaya çıkardı. İnternetin en büyük açık artırma sitesi eBay’e başvuran Chicagolu matematik öğretmeni, "Bir ateisti mahallesindeki kiliseye gönderin" başlıklı ilanında şöyle yazdı: "1000 ateist ve agnostik Amerikalıya ulaşan bir derginin editörü ve ülke çapında bazı seküler organizasyonların aktif gönüllüsüyüm. Tanrı’ya inanmıyorum ama bana delil sunulursa durum değişebilir. Verilecek her 10 dolar için bir gün en az bir saat kiliseye gideceğim. Her 50 dolarda ise bir hafta boyunca kilisedeki ayinlere katılacağım. Ayinlerde açık fikirli, istekli ve terbiyeli olacağım. Kazanan başka dinden olursa, camiye veya sinagoga da gidebilirim. Benim fikrim değişmese bile, yaşadıklarımı kaleme alınca başka ateistlerin fikri değişebilir."

3 Şubat 2006’da sonlanan açık artırmayı, 504 dolarlık teklifiyle 40 kişiyi geride bırakan emekli bir Protestan papaz kazandı. Mehta, parayı alıp başında bulunduğu Seküler Öğrenci Birliği’ne bağışladıktan sonra verdiği sözü tutarak, Jim Henderson adlı papazla birlikte Chicago’daki kiliseleri dolaşmaya başladı. Dokuz kilisede ayinlerde gönüllü oldu, rahiplerle konuştu, notlar aldı. Mehta, yaşadıklarını ve Hıristiyanlar ile ateistler arasındaki diyalog imkanlarını nisan ayında piyasaya çıkan kitabında anlattı.

Halen ateistim ama Hıristiyan olabilirim

Wall Street Journal’dan muhafazakar Hıristiyan yayınlarına kadar birçok gazeteye manşet olan dinsel turun ardından Mehta, sonuçta ateist olarak kalacağını açıkladı. Son olarak inanç portalı Belief Net’e bir röportaj veren Mehta, "Hıristiyan olmadım ama bir gün bana Tanrı’nın varlığına dair somut bir kanıt gösterirlerse düşünürüm. Bu arada birçok önyargımdan kurtuldum. Mesela her kilisede sıkıcı bir rahip ve uyuklayan bir cemaat olmadığını gördüm" dedi.

Haberin Devamı