Gazete Vatan Logo
Magazin Ruhumuz hep amatör kaldı

Ruhumuz hep amatör kaldı

Pinhani, çok yakında yayınlamayı planladığı yedinci albümünün çıkış şarkısı ‘Kendinden Usandırma’yı sevenleri ile buluşturdu. Şarkı, dinleyicinin tabiriyle tam bir Pinhani şarkısı, ama Çağrı Sertel’in piyanosu parçayı özel kılıyor. Grup ile müzikal macerasını konuştuk.

Ruhumuz hep amatör kaldı

Kendinden Usandırma şarkısının nasıl bir hikayesi var?

Uzun ilişkilerde bakıma, ilgiye çok ihtiyaç var. O ilgiyi dileyen bir şarkı ‘Kendinden Usandırma’. İnsan ilişkilerinde telafi pek mümkün değil, ama kısmen tamir edilebilen şeyler var. O sayede ilişkiler yıllarca sürüyor veya kişiler o ilişkiye hapsolarak sürdürüyor. Herkesin yaşadığı durumlar aslında Kendinden Usandırma’nın hikayesi.

Bu parça yeni albümün de habercisi mi?

Bizim işimizin en önemli parçası müzik üretmek. Müzik üretmeye de devam ediyoruz, bunun habercisi. Daha bir çok albüm yapmak istiyoruz, bunun da habercisi. Ama kim bilir nereye kadar gidebileceğiz, oradan haber yok.

Türkülerin özüne zarar vermedik

Yakın zamanda bir de ‘On Türkü’ albümünü yayınladınız. Sizi böyle bir albüm yapmaya yönlendiren şey neydi?

Çok farklı ortamlarda ve şehirlerde konserler verdik, bu konserlerde zaman zaman seyirciyi kendi şarkılarımızla yakalayamadık. Diğer ekipler böyle durumlarda türküden çok popüler şarkıları tercih ediyorlar. Ama biz türküleri çok seviyoruz ve bu yüzden çaldığımız şehre göre türküler seçip çalışıyoruz. Bu sayede otuza yakın türküyü çalıştık ve düzenledik. Bunlardan en güzel çaldıklarımızı da bir albümde topladık. En azından insanlar bu türküleri bizden duyduklarında eskisinden daha az şaşırıyor, daha çok eşlik ediyor. İşin diğer tarafı da yurt dışı konserlerinde daha da çok türkü çalıyor olmamız. Bu yüzden türkü albümü yapmaya mecburduk.

Haberin Devamı

Türküleri yeniden yorumlamak gerçekten zor ve titiz bir süreç olmalı?

En güzel çaldıklarımızı seçtik, olabildiğince farklı bölgelerden türkülere yer verdik. Olabildiğince çok yöresel enstrüman kullandık. Alt yapılar kısmen modern olsa da türkülerin özüne zarar vermemeye çok özen gösterdik.

Pinhani modern sound’unun yanında sanki geçmişten de hep izler taşıyor...

Müziğin kaydı çok eski bir hikaye değil. Bunun ilk güzel örnekleri de son 50 senede oldu. Bu kayıtlar hepimiz için müziğin el kitabı. Bunları yok sayıp yeni bir şey yapmak kolay değil. Biz onların izinden gitmeyi tercih ettik.

Haberin Devamı

Müziğimiz başkasına da faydalı olmalı

Yeni albümün konsepti belli mi?

Albümlerimizde bir konsept olmuyor, o sırada elde olan en güzel bestelerimizi kaydedip seçiyoruz. Elimizde bu sefer de çok sayıda yeni şarkı var. Onları kaydedeceğiz ağır ağır. Sadece ‘Canlı Yayın’ konsept bir albümdü, onda da eski yıllarda yayımlanan ‘Çekirdek Sanat Evi’ kayıtlarını taklit ettik.

14 yıl boyunca hiç çizginizden çıkmadınız. Pinhani’yi Pinhani yapan en önemli özelliği nedir?

İlk başta amatördük, hala da biraz amatörüz, tam anlamıyla da amatör ruhluyuz, belki de o yüzden amatörlüğü üstümüzden tam atamıyoruz. Ama artık amatörlüğü terk etmenin zamanı geldi geçiyor. Bir de yaptığımız işi sadece kendi faydamız için yapmıyoruz, başkasına fayda getirmesini de istiyoruz. Konser bulamayan insanlara müzik götürüyoruz. Onlar da bizi ayrı bir yere koyuyor.

Bu yaz Pinhani için nasıl geçecek?

Biraz konser, biraz tatil, biraz da demo kaydı...