Kültür Bakanı nihayet konuştu!

Yıllar önce röportaj yaptığım, Ortadoğu-Orta Asya uzmanı bir Rus profesör bana "Siz Türklerin çok önemli bir kusurunuz var" demişti

Haberin Devamı

Yıllar önce röportaj yaptığım, Ortadoğu-Orta Asya uzmanı bir Rus profesör bana "Siz Türklerin çok önemli bir kusurunuz var" demişti. "Kendinizi tanıtmayı beceremiyorsunuz. Dünyanın hiçbir ülkesi Türkiye'nin ne tarihini, ne coğrafyasını bilmiyor. Acilen bir tanıtım kitapçığı ve filmi hazırlayarak kendinizi anlatmanız lâzım..."

Ben de bunu o günlerde yazmıştım. Daha sonra yine röportaj yaptığım İngiliz Lordlar Kamarası'nın bir üyesi aynı sözleri "Ermeni Soykırım İddiası" için söylemişti. Türkiye karşıtı görüşlerin Avrupa parlamentolarında pek güzel yer aldığını, bu görüşleri savunan Avrupalı siyasetçiler bol bol konuşurken Türk sefirlerin, konsolosların konuyla hiç ilgilenmediklerini anlatmıştı.

"Bu iddia AB ülkelerinde kabul görürse sakın şaşırmayın" diyerek... Nitekim sözleri doğru çıktı.

Gelelim Truva filmi nedeniyle günlerdir yazdıklarımıza... Türkiye'de yabancı film çekimlerine engel konmasını kınayarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan açıklama beklediğimizi belirtmiştim yazılanında, daha sonra aynı konu başka gazeteler tarafından da ele alındı ve Bakan Erkan Mumcu nihayet bir açıklama yaptı.

Mumcu "Filmin Türkiye'de çekilmesi için her türlü çabanın gösterildiğini ama yapımcı şirket Warner Bross'un yine de istemediğini" anlattıktan sonra "Çekim yerini belirleyen bir çok etken var" diyor. "Demek ki bu etkenleri uygun bulmadılar."

Sonra da ekliyor; "Ama biz Truva'nın Türkiye'de olduğu ilişkisinin kurulması için 40 saniyelik tanıtım filmi hazırladık. Avrupa ve ABD sinemalarında filmden önce yayınlanıyor."

Türkiye'nin tanıtımının, deniz, kum, güneş yanında "tarih ve kültür turizmi"ne de ağırlık verilmesinin ülke içindeki çalışmalarla olmayacağı açıkça ortada. Oysa bizim bakanların "önlerine gelmedikçe" bu konuları sorun yapmadıklarını kendi ağızlarından duyduk.

Şimdi de toplum olarak sormaya hakkımız var; Türkiye'nin önemli bölgeleri ve tarihi varlıkları neden zamanında tanıtılmıyor?

Tanıtıma ayrılan fon tanıdık isimlere veya partililere aktarılmak yerine neden bu işte uzman, başarısını kanıtlamış yerli ve yabancı firmalara verilerek doğru kullanılmıyor?

Yurt dışındaki binlerce Dışişleri ve Turizm görevlisi tanıtımla (ve Ermeni Soykırım iddiası gibi sorunlarla) neden ilgili değil?

"Film için izin verdik, istemediler" diyorlarsa "Peacemaker" filmine neden "hayır" cevabı verildi? Çekim yerini belirleyen etkenler, "anlayış" dışında ne olabilir ki Meksika ve Malta bunlara sahip ama muhteşem sahilleri olan Türkiye değil?

Kültür ve Turizm ile Dışişleri Bakanlıkları en önemli bakanlıkların başında gelir. Ve bu bakanlar da yukardaki soruları, "siyaset, turizm ve gelir kaynağı" açısından cevaplamak zorundadırlar.

Masa başından ülke yönetmek kolay olmuyor, talip olanların da buna hakkı yok, değil mi?

(NOT: Avrupa'da yaşayan arkadaşlanmdan Truva filmini görmelerini istedim. Daha çok, filmden önce gösterildiği söylenen tanıtım filmini... Yakında haber alırız.)

Sinan Çetin'in önerisi!
Bakan Mumcu'ya sorduğum "Türkiye'de yabancı filmlerin çekimine engel olan etkenler nedir" sorusunu dün arayarak ünlü yönetmen Sinan Çetin'e de sordum.

Çetin, yabancı sinemacıların önüne konan engellerin başında, istenen yüksek vergilerin geldiğini vurguluyor.

"Vergi ile kazanç sağlayacaklarını sanıyor ve tümüyle kaybediyorlar. Oysa vergiyi ileri sürmeseler çok daha büyük gelir sağlanır" diyen Sinan Çetin;

"Türkiye'de yabancı film çekimi izne tabi değildir, bürokratik engel yoktur ve dünya sinemalarından vergi alınmaz"

açıklaması haber olarak verilse bu ülkede sinema ve turizmin patlayacağını söylüyor ki bu önerisinde yerden göğe haklı.

Büyük prodüksiyonların, yabancı filmlerin çekildiği mekânlara turistik ilgiyi sadece "Pretty Woman filmi bile göstermeye yeterli. O filmin yıllar önce çekildiği ABD'deki otel hâlâ turist akınına uğruyor. O zaman neden mazeret aramak yerine çözüme gitmiyoruz ve bu açıklamayı derhal yapmıyoruz?.. "Tanıtma" yasaklarla, engellerle mi yapılır, yasakları kaldırarak mı? Bakanlığın düşünmesi ve cevap bulması gereken çok soru var!

DİĞER YENİ YAZILAR