Ne diyor bu kadın?

Anayasa Mahkemesi'nin töre cinayetlerine indirimi onaylaması konusuna başka bir zaman değineceğim. Bugün daha önce yayınlanması gereken bir başka "olay"ı paylaşmak istiyorum sizlerle

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi'nin töre cinayetlerine indirimi onaylaması konusuna başka bir zaman değineceğim. Bugün daha önce yayınlanması gereken bir başka "olay"ı paylaşmak istiyorum sizlerle.

AKP Hükümeti'nin Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit, partisinin tüm kadın milletvekilleriyle birlikte yeni TCK tasarısındaki hatalı maddeleri düzelten bir rapor hazırladıklarını belirten bir açıklama ile birlikte bu raporu bana gönderdi.

Muhalefet partisi CHP'nin kadın milletvekilleri kendi aralarındaki bir çalışmayla benzer bir rapor hazırladılar. Türkiye'nin en uzman hukukçuları, ceza kanunlarında töre cinayetleri, tecavüz ve diğer konularda insan haklarına aykırı maddelerin değişmesi gerektiğini, TCK'nın bu haliyle Ortaçağ zihniyetini yansıttığını söylediler.

Son olarak Diyarbakır'da halasının oğlu tarafından tecavüz edilen Kadriye "töre, namus diye üstüne saldıran erkek kardeşi tarafından öldürüldü. Gerçeğin ne, asıl suçlunun kim olduğunun hiçbir önemi yoktu. Kadındı ya, namus onu öldürmekle temizlenecekti.

Tecavüz edilen kadın (ya da çocuk) istediği kadar masum olsun ne fark ederdi? Anlatmak mümkün müydü?

Ve bir KADIN çıktı ülkenin parlamentosundan. Adını bile anmak istemeyeceğimiz bir kadın. Adana Milletvekili Zeynep Tekin şu inanılmaz sözleri söyledi:

- "Tecavüz eden delikanlı haklı olmasa bile, karşısında onu o yola sevk eden bir dişi var."

- "Kadının erkek arkadaşıyla cilveleşmesi, eline dokunması, saçını okşaması tahrik edici olabilir."

- "Feminist duygularla ortaya çıkarak 'erkeğe ölüm' dercesine pankartlarla dolaşılmasından yana değilim. Onlarca kadın derneği var. Giyinip süsleniyorlar, medyanın önünde özürlü çocuklarla şov yapıyorlar. Ama Adana deprem geçirmiş, bir 'sığınma evi' yok."

Biraz hümanizm?
Bu hanıma biraz okumasını tavsiye edebilir miyiz? En azından gazeteleri okuyarak ülkesinin gerçeklerini öğrensin. Zira bu ülkede, 21'nci yüzyılda artık "aile içi tecavüze bile" ceza getirilmesi isteniyor. Bu ülkede 11-12 yaşındaki çocuklara kazık kadar adamlar tarafından toplu tecavüzler yapılıyor. Olay şahitli, ispatlı ortadayken hepsi serbest bırakılıyor. İstanbul'da Söğütlüçeşme İstasyonu'nda okuluna gitmek için tren bekleyen kız öğrenci kafasına taşla vurulduktan sonra tecavüz ediliyor.

Ve bunları anlatan haberler her gün gazete ve TV'lerden veriliyor.

Önce okumayı, sonra da feminist duyguları beğenmiyorsa hümanist duyguları deneyebilir mi M1LLETVEKİLİ hanım acaba? ACABA...?

Okurumuz Hülya Akdeniz Atay, onun konuşmasını duyduktan sonra "Bu tip haberleri okuduğumda artık aklıma mukayyet olmakta inanın zorlanıyorum, iyi ki Meclis'te kadınlar çoğunlukta değil, ya bu kafada başkaları da olsaydı" diyen bir mektup göndermiş. Onunla aynı tepkiyi veren öyle çok mail ve faks var ki, bir bilse...

Adana'daki "sığınma evi" meselesine gelince. Ben de Adanalıyım ve hiç değilse orada kadınlarla ilgili bir konuya duyarlılık göstermesine (!) memnun oldum. Ama yine gazete okumadığı ortaya çıkıyor.

Şehirlerdeki mevcut birkaç sığınma evinin de çoğu son bir yıl içinde belediyeler tarafından kapatıldı. Kadın dernekleri bundan yakınıp duruyor.

Haydi bakalım Tekin Hanım, sızlanmayı bırakın şu işe bir el verin de sevap kazanın.



Kredi kartlarına dikkat!
İki gün önce bir arkadaşım arayarak yana yakıla kredi kartının başına gelenleri anlattı. Bu konuda uzun süre önce bir uyan yaptığımı hatırlıyorum ama bir kez daha yazmak istiyorum. Arkadaşım İstanbul'dan hiçbir yere aynlmadığı halde kartı Amerika'da, Türkiye'de havayollarından butiklere kadar her alanda kullanılmış.

"On beş milyar hesap gelince şaşırıp kaldım, yüreğime inecekti" diyor. Neyse ki banka bu parayı ona ödetmemiş.

Bilgi edinmek üzere adı geçen bankayı aradım ama kredi kartı soyguncularına ekstra bilgi olacağı endişesiyle sınırlı yardım edebileceklerini söylediler.

Ve... Bankaların ellerinden geldiğince önlem almaya çalıştığını, kartların sigortası olduğunu ama telefonla verilen kart numaralarında ve hatta alışverişte kullanımlardan sonra bile tehlikenin ortaya çıkabileceğini anlattılar.

Kendimizi nasıl garantiye alabileceğiz bu durumda, orası net olarak belli değil.

Hesap ekstrelerinizi dikkatle inceleyin ve mümkün olduğunca telefonda kart numaranızı vermeyin.
Gelişen teknolojiyle işimiz zor görünüyor!



Turkcell okutuyor!
Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği işbirliği ile Turkcell'in 2000 yılında başlattığı Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları Projesi başarıyla sürüyor. Türkiye'nin 35 ilinden seçilen 5000 kız öğrencinin eğitim imkânı bulduğu projeye katılan öğrencilerden 1500'ü ilköğretim okullarını bitirmiş.

2002'de ilköğretimden mezun olarak lise sınavlarına giren genç kızların çoğu Anadolu Liseleri'ni, Süper Liseleri, Anadolu Öğretmen Liseleri'ni ve Lisan ağırlıklı okullan kazanmış.

Bunlar arasında liseyi bitirip üniversite sınavlarında başarılı olanlar yine Turkcell bursuyla yüksek öğrenime başlamış. 25 genç kız ise İstanbul'da TED Koleji'nde burslu olarak okuyor.

Bu büyük projenin 2003 yılı burs dağıtım töreni 17 Kasım 2003 Pazartesi günü Erzurum'da yapıldı. Yoğun çalışma programım nedeniyle çok istememe rağmen bu törene katlamadım ama kalbim onlarla birlikteydi.

Eğitime, dolayısıyla ülkenin kalkınmasına büyük katkıda bulunan Turkcell'i gönülden kutluyorum.

Umarım kısa sürede mezunları 10 binleri bulur ve diğer kuruluşlara da örnek olur.


Not: Sevgili okurlar, uzun süredir hiç tatil yapamadığım için yazılarıma bir süre ara veriyorum. Hepinizin mübarek Ramazan Bayramı'nı kutlar, sizlere de iyi tatiller dilerim.

DİĞER YENİ YAZILAR