Gazete Vatan Logo

Rubleyle taksitli tatil

Türkiye’de otel ve uçak rezervasyonları ruble ile yapılabilecek. Uygulama Rus turistlerin kur riskini ortadan kaldırırken, taksitli ödeme de geliri düşük olanları dahi ülkeye çekecek

Rubleyle taksitli tatil

Türkiye ile Rusya arasında ticaretten sonra turizmde de yerel para kullanımı gün sayıyor. Bu konuda öncü rol üstlenen Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın Türkiye’deki iştiraki olan Denizbank’ın Genel Müdürü Hakan Ateş, bugün Denizbank’ın hem ATM’lerinden hem de şubelerinden ruble kabul ettiğini, bunu aynı gün valörle istediği döviz cinsine çevirebildiğini ifade etti.

“Kredi kartlarına komisyonsuz işlem yapıyoruz. Konut kredileri konusunda birçok programımız var” diyen Ateş, programı daha da genişleterek, özellikle tur operatörlerinin dolar ve euroya endeksli olmayan sabit bir ruble fiyatı üzerinden turist kabul edebilmesi, bunların dışında otel zincirlerinin satışlarını ruble üzerinden yapması, bazı havayolu şirketlerinin ruble üzerinden rezervasyon yapmaları gibi bir sistemi organize ettiklerini söyledi.

Kur riski kalkacak

Genel Müdür Ateş, Rus turistin Türkiye’de ruble ile alışveriş yapmasının turistler açısından kur riskini de engellemiş olacağını ifade etti. Taksitle tatilin henüz Rus piyasasında çok yaygın olmadığına değinen Ateş, bu uygulamanın Rus turistlere yayılması halinde, ödeme kabiliyeti nispeten düşük olan Rus turistlerin de Türkiye’ye çekilebileceğinin altını çizdi. Ateş, burada önemli olanın ruble ve Türk lirası ile işlem yapılabilecek mekanizmanın yaratılması olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın Rus rublesi üzerinden reeskont kredisi verme çalışmalarının devam ettiğine işaret eden Hakan Ateş, Merkez Bankası reeskont kredi imkanı başladığı takdirde Türk operatörleri ya da otellerinin kredi aldığı zaman bunu ruble cinsinden alabileceğine dikkat çekti. Ateş, şöyle konuştu:

Bütün bankalara yayılır

“Hasılatı da ruble olarak gelirse, ikisi birbirini ödeyecek. Böylelikle kendi açısından Ruslar bir kur farkına maruz kalmadan tatil yapabilecek. Burada satışı yapanlar da herhangi bir kur oynamasına maruz kalmayacak. Böyle bir işlem başladığında -ki rubleleri muhtemelen bütün bankalar Türk Lirası, dolar ve euroya çevirme ihtiyacı içinde olacak- o mekanizmalar bizde hazır. Ama Merkez Bankası’nın yapacağı açıklama sonrasında bütün bankalarda da yaygınlaşacaktır.”

Haberin Devamı

Hasar onarılıyor

- Rus turist sayısı 2014 yılında 4.4 milyon seviyesindeydi.

- Uçak krizinin yaşandığı 2015’te Türkiye’ye 3.6 milyon Rus turist geldi.

- 2016 yılının ilk 11 ayında 822 bin Rus turist ağırlanabildi

- Bu yıl 3-3.5 milyon civarında Rus turist bekleniyor

St. Petersburg’dan turizm başkentlerine uçuş başlıyor

Rossiya havayolu şirketinin yoğun talep nedeniyle, önümüzdeki ay St. Petersburg’tan İstanbul ve Antalya’ya düzenli seferlere başlayacağı bildirildi. Şirketten yapılan açıklamada, Aeroflot’un alt markası Rossiya’nın 27 Mart itibarıyla St. Petersburg şehrinden pazartesi, çarşamba ve cuma günleri İstanbul’a düzenli seferlere başlayacağı belirtildi. 27 Nisan itibarıyla da Antalya’ya salı,p erşembe ve pazar günleri düzenli seferlere başlanacağı belirtilen açıklamada, öncü verilere göre özellikle turistler ve iş adamları nezdinde Türkiye seferlerine yoğun talep olduğu kaydedildi. Rusya Tur Operatörleri Birliği Başkanı Maya Lomidze de yaptığı açıklamada, erken rezervasyon verilerine göre Türkiye’nin popülaritesinin rekor seviyelere ulaştığını bildirmişti.

Haberin Devamı