Gazete Vatan Logo
Magazin RTÜK'ün içinden destek geldi

RTÜK'ün içinden destek geldi

Radyo Telvizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) CHP kontenjanından seçilen üyesi Ali Öztunç; kurulun, "Kaynana Gelin - Seda'ya Gelin" programındaki diyaloglar nedeniyle bir ayda Kanal D'ye iki kez üst üste ceza kesmesi konusunda Seda Sayan'a destek çıktı. Öztunç, RTÜK'ün Kanal D ve Seda Sayan'ın porgramına karşı çifte standart uyguladığını, ceza konusu diyalogların özel hayatın gizliğili kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirtti.

RTÜK'ün içinden destek geldi

Radyo Televizyon Üst Kurulu Seda Sayan'ın 'Kaynana-Gelin, Seda'ya Gelin' adlı program için Kanal D'ye iki kez üst üste 418 bin 963 olmak üzere bir ay içinde toplam 837 bin 926 lira ceza kesmişti.



CEZAYA NEDEN OLAN SÖZLER
Sayan'ın programında; 'Leyla' adlı kaynana, gelinini şikayet etti ve "Çok yalan söylüyor. Evlilikleri de zaten yalanla başladı" dedi. Gelin ise bu sözlere karşı "Pembe yalanlar olur ama evliliğimi etkileyecek yalan söylemedim" diye konuştu. RTÜK raporunda "Programda ailede özel sayılan durumlar açıklanıp, gerginliğe neden olunmuştur. Seda Sayan gerginliği hafifletmek yerine, daha çok üzerine gidip alevlendirmiştir" denildi. RTÜK üyeleri de 'Ailenin korunması ilkesini ihlal' gerekçesiyle, Kanal D'ye, 418 bin 963 lira para cezası verdi.




CHP'Lİ ÜYE MUHALEFET ETTİ
Milliyet'ten Aydın HAsan'ın haberine göre, RTÜK'ün bu kararına, CHP'li üye Ali Öztunç'un karşı oy vererek muhalefet ettiği ortaya çıktı. Öztunç'un muhalefet şerhinde, şu ifadeler yer aldı:

"Yayın kuruluşu hakkında 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinin ihlali nedeniyle idari para cezası uygulanmasına çoğunluk oyuyla karar verilmiştir. İhlal konusu Kaynana Gelin Seda’ya Gelin adlı Yarışma programında , gerçekleşen bir tartışmanın odağında yer alan kayınvalide, ailede gerçekleşen bir durumu açıklamış, gelini, oğlu ve kendi arasında gerginliğin oluşmasına neden olmuştur.

ÖZEL YAŞAMIN GİZLİLİĞİ KAPSAMINA GİRMEZ
Kişinin başkalarının bilmesinden rahatsız olmadığı, sayı ve kişi olarak belirsiz kişilerin görmesine, bilmesine, izlemesine açık olan yaşam olayları özel hayatın gizliliği kapsamında değerlendirilmemelidir. Söz konusu programda, tarafların ileri sürdüğü iddialar ve karşı iddialar bir zorlama olmadan ortaya konulmuş ve tartışılmıştır. Programdaki ifadeler özel hayatın gizliliği kapsamında ele alınmamalıdır. Söz konusu programa katılan yarışmacılar, yarışma formatının içeriği hakkında önceden bilgilendirilmekte ve taraflara herhangi bir dayatma yapılmamaktadır.

ÇİFTE STANDART VAR
Üst Kurul bu tarz programlara çifte standart uygulamaktadır. Daha önce Beyaz TV yayın kuruluşunun yayınlamış olduğu Derin Futbol adlı spor programında, konuk BJK taraftarı Mustafa Özel’in Rasim Ozan Kütahyalı tarafından suç kayıtlarına ilişkin bilgileri deşifre edildiği halde özel hayatın gizliliği hakkının ihlal edilmediğine karar verilmiştir. Özel hayatın gizliliği kapsamında yer alan sabıka kaydının açıklanmasını dahi bir ihlal olarak görmeyen Üst Kurulun bir yarışma programındaki ifadelere yönelik ihlal tespiti yapması yerinde değildir. Üst Kurulun özel hayatın gizliliği hakkı ile ilgili olarak verdiği kararlardaki kriterler yayıncılara göre değişiklik göstermemelidir. Söz konusu yaptırım kararı da ihlal konusu yayını gerçekleştiren medya grubuna yönelik bir önyargıdan kaynaklanmaktadır. Bu nedenlerle çoğunluğun görüşüne katılmıyorum."

Haberin Devamı