Gazete Vatan Logo

RTÜK’ten gizli rapor komedisi!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), kurum personelinin söylentisini, geçmişte aldığı kamuya açık ceza kararlarını raporlaştırıp “gizli” damgası vurarak Meclis’e gönderdi

RTÜK Başkanı Davut Dursun imzasıyla Meclis’e gönderilen raporda, “İrtica ile mücadele kapsamında işlem yapıldığına ilişkin kayıt bulunmadığı” açıkça ifade edilirken, “Üst Kurul personeli tarafından belirtilen dönemde zaman zaman Üst Kurul başkanlarının Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Genelkurmay Başkanlığı’na davet edilerek çeşitli bilgiler talep edildiği söylenmektedir” ifadelerine yer verildi.
Dursun imzasıyla TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’na 22 Ekim 2012’de gönderilen 103 sayfalık “gizli” damgalı rapor, komisyonda şaşkınlığa yol açtı. Gizli damgası vurulmasına rağmen raporda; 1,5 sayfalık üst yazı, RTÜK’ün 28 Şubat sürecinde çeşitli televizyon ve radyolara yayınları dolayısıyla verdiği ve kamuya açık olan ceza kararları yer aldı. Raporda “gizlilik” içeren tek belge ise dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz’ın frekans ihalesinin iptaline ilişkin RTÜK’e gönderdiği yazı oldu.

Dursun, raporda, 28 Şubat döneminde RTÜK’ün irticai takip yaptığına ilişkin belgeye rastlamadıklarını, “Üst Kurul kayıtlarında doğrudan irtica ile mücadele kapsamında işlemler yapıldığına ilişkin kayıt bulunmamaktadır” ifadesiyle açıkça dile getiriyor. 103 sayfalık raporun neredeyse tamamı RTÜK’ün çeşitli televizyon ve radyolara yayınları nedeniyle kestiği cezalardan oluşuyor. Raporda özellikle dini içerikli yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşları ile ilgili kapatma kararlarına geniş yer veriliyor.


Personel söylentisi raporda

28 Şubat döneminde RTÜK başkanlarının Genelkurmay’a çağrıldığına ilişkin herhangi bir belgeye ver verilmezken, personel söylentisi rapora eklendi. Raporda, “Üst Kurul personeli tarafından belirtilen dönemde zaman zaman Üst Kurul başkanlarının MGK ve Genelkurmay Başkanlığı’na davet edilerek çeşitli bilgiler talep edildiği söylenmektedir” ifadelerine yer verildi. Raporda, bu dönemde Üst Kurul Başkanı Prof. Dr. Orhan Oğuz’un başkanlık ve üyelik görevinden istifa ettiği belirtildi.

İhale iptal talebi yorumlandı

Raporda, gizlilik niteliğindeki tek belge ise 2 Aralık 1997’de dönemin Başbakan Mesut Yılmaz’ın 15 Aralık 1997’de yapılacağı ilan edilen, “Kanal Tahsis Sıralama İhalesi”nin iptaline ilişkin yazısı oldu. Yılmaz imzalı Başbakanlık yazısında ihalenin hukuki dayanaktan yoksun olduğu ve iptal edilebileceği uyarısında bulunuluyor. Yazıda, kanal ve frekans tahsisine ilişkin ihalelerde ulusal güvelik açısından Başbakanlık’ın görüşünün alınması gerektiği vurgulanırken, bu yönde mevzuat değişikliği öneriliyor.
(Milliyet)

Haberin Devamı