Gazete Vatan Logo

RTÜK'teki kavga mahkemeye taşındı

Atatürk'e yönelik ağır sözlerin yer aldığı televizyon programına ceza verilmemesi nedeniyle Radyo Televizyon Üst Kurulu'nda çıkan sert tartışma, mahkemeye taşındı

3 RTÜK üyesi, İdare Mahkemesi'ne verdikleri dilekçe ile RTÜK kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Dilekçede, RTÜK kararının Atatürk'e hakaret serbestisinin önünü açacak nitelikte olduğu belirtildi.

RTÜK'teki sert tartışma, Kanal A televizyonunda 20 Ekim'de yayınlanan Resmi Tarihten Gerçek Tarihe adını taşıyan programla ilgili raporun geçen hafta yapılan toplantıdaki görüşmeleri sırasında çıkmıştı. Programda dile getirilen ve tartışmaya neden olan bazı ifadeler şöyle sıralanmıştı:

"Konuk: Gene tam manasıyla ortaya çıkartılmamış fakat üzerinde çok ciddi delillerin, şüphelerin bulunduğu Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa'dan Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinin ona verilmesi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlığına alınması karşılığında 900 bin lira rüşvet alındığına dair çok ciddi bir suçlama var. Hatta bu suçlamada iddialar Mustafa Kemal Atatürk'ün şahsına kadar gidiyor, araştırılması lazım."

3 üye dava açtı

RTÜK'ün salı günü yapılan toplantısında, kanala ceza verilmemesi yönünde karar alındı. Bu karar üzerine RTÜK üyeleri Ali Öztunç, Esat Çıplak ve Süleyman Demirkan; Kanal A televizyonuna Resmi Tarihten Gerçek Tarihe adlı program nedeniyle idari yaptırım uygulanmasına yer olmadığına ilişkin kararın iptali istemiyle Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne dilekçeyle başvurdu. Dava dilekçesinde, şu ifadeler dikkat çekti:

Haberin Devamı

Kanal A yayın kuruluşunda yayınlanan Resmi Tarihten Gerçek tarihe adlı porgramının 20 Ekim 2014 tarihli bölümünde CHP'ye, Mustafa Kemal Atatürk'e, İsmet İnönü'ye, İş Bankası'na ve yakın dönem Cumhuriyet tarihinde önemli görevlerde bulunmuş birçok kamusal kişilere yönelik gerçeğe aykırı, asılsız ve eleştiri sınırları ötesinde ifadeler ile haksız ithamlarda bulunulmuştur.

Hakaretin önünü açar

Üst Kurul'un söz konusu ihlal olmadığına dair kararı salt bir yaptırıma yer olmadığına ilişkin bir karar değil başta Anayasa olmak üzere 6112 sayılı kanundaki yayın hizmet ilkeleriyle çereçvesi çizilmiş bir idari denetim mekanizmasının devre dışı bırakılması yoluyla Atatürk'e hakaret serbestiyetinin önünü açacak nitelikte bir karardır.

Haberin Devamı

Kaynak: Milliyet