Gazete Vatan Logo

RTÜK modeliyle partilerden üye

Ak Partili Mustafa Elitaş, tartışmaların odağındaki kurumda, genel seçimlerde en çok oy almış 4 siyasi partiden birer temsilcinin doğal üye olmasının düşünüldüğünü söyledi


Ak Parti, 30 Mart’ta yapılan yerel seçimin ardından yaşanan tartışmalar, sonuçlara pek çok siyasi partiden gelen itirazlar nedeniyle eleştirilen Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) yapısının değiştirilmesini gündemine aldı. Seçimleri yürütmekle görevli olan, üyeleri Yargıtay ve Danıştay üyeleri arasından, bu kurumlarda yapılan seçimle belirlenen YSK için kısmi RTÜK modeli gibi bir yapının yaşama geçirilmesi tasarlanıyor. Üzerinde çalışılan modele ilişkin ipuçları veren Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, il seçim kurulları ve YSK’ya partilerden birer temsilci atanabileceğini kaydetti. Bu durumda, YSK’nın yargı kökenli üyeleri dışında, en çok oy almış partilerden birer temsilci de kurulun doğal üyesi olacak ve oylamalara katılabilecek. .

Ak Parti’nin, yapısını değiştirmekte kararlı olduğu YSK’ya RTÜK formülünün nasıl uygulanacağını tartıştığı öğrenildi.
Halen son genel seçimde aldıkları oy oranı nedeniyle Ak Parti, CHP, MHP, BDP ve Saadet Partisi temsilcileri YSK’nın kurul toplantılarında görüş bildirip değerlendirme yapabiliyor, ancak karar alınması sürecinde oy kullanamıyor. YSK; 7 asıl ve 4 yedek üyeden oluşuyor. Üyelerin 6’sı Yargıtay, 5’i Danıştay genel kurullarınca kendi üyeleri arasından üye tam sayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçiliyor. Bu üyeler salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından 1 başkan ve 1 başkanvekili seçiyor. Üyeler 6 yıl görev yapıyor. Süresi biten üyeler yeniden seçilebiliyor.

En çok oyu alan 4 parti

Kulislerdeki iddialara göre, YSK’nın hangi yapıda görev yapacağı konusunda çalışmalar sürüyor. Tartışılan modellerden biri, halen kurul toplantılarına katılma hakkı bulunan siyasi parti üyelerinin YSK’nın doğal üyesi olmaları ve oy kullanma hakkını elde etmeleri.
Bu durumda, YSK’daki üye sayısı 15’e çıkabilecek. 11 üye yargıdan seçilecek. 4 üye ise genel seçimlerde en çok oy alan ilk 4 siyasi parti tarafından belirlenecek. Siyasi parti temsilcilerinin YSK üyesi olmasıyla seçimler üzerinde yapılan itiraz ve eleştirilerin en aza indirilmesi amaçlanıyor.

Buna paralel olarak, 1 başkan ile 6 asıl ve 6 yedek üyeden oluşan ilçe seçim kurulları ile il seçim kurullarında da siyasi partilerin temsilcilerinin de kararlara katılacağı bir yapı oluşturulması hedefleniyor.

‘Değişiklik bir ihtiyaç’

Milliyet’in sorularını yanıtlayan Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Olması gereken RTÜK modeli, ilçe seçim kurullarında siyasi partilerin yetkilileri orada bulunuyor zaten. Bu siyasi parti temsilcilerini il kurulları ve YSK’ya verdiğimiz takdirde gereksiz tartışmaları önlemiş oluruz” diye konuştu. (Milliyet)

Haberin Devamı