Gazete Vatan Logo

RTÜK cezayı 'Tanrı'ya vermemiş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK), "Ah Biz Kadınlar" dizinin yayınlandığı televizyona "Tanrı" sözcüğü kullanılması nedeniyle ihlal kararı verilmediği bildirildi.

RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, Üst Kurulca "Ah Biz Kadınlar" adlı programı nedeniyle TV2 kanalına verilen cezaya ilişkin, bazı basın ve yayın organlarında yer alan "RTÜK'ten Tanrı cezası", "Tanrı değil, Allah de" başlıklı haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Haberlere konu olan programla ilgili uzman raporunun, Üst Kurulun 4 Şubat'taki toplantısında görüşüldüğü ve "6112 Sayılı Kanunun 8/2 maddesinin ihlal edildiğine" karar verildiği bildirildi.

Bu kararın, medyaya "Üst Kurulun yayında Allah yerine Tanrı sözcüğü kullanıldığı için ilgili kuruluşa ceza verildiği" şeklinde yansıdığı anlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Oysa henüz Üst Kurul kararı yayınlanmadığı için uzman raporuna dayandırıldığı anlaşılan bu haberler gerçekle bağdaşmamaktadır. Uzman raporunda 'Tanrı' sözcüğünün, Müslüman toplumlarda tek ilah (Tanrı) olarak kabul edilen 'Allah'ı tanımladığı vurgulanmış ve 'Ah Biz Kadınlar' dizisinde baba-oğul ve iki kadın arasındaki konuşmaların, çocukların Allah algısını olumsuz etkileyeceğine değinilmiştir. Dolayısıyla Üst Kurul müeyyidesine konu olan husus da 'Allah' sözcüğü yerine 'Tanrı' sözcüğünün kullanılması değil, Allah'la ilgili alaylı ifadelere yer verilmesinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkisidir.

Haberin Devamı

Üst Kurul, çocukların ekran başında olabileceği saatlerde yayınlanan 'Ah Biz Kadınlar' dizisinde baba-oğul ve iki kadın arasında geçen Tanrı'ya ilişkin alaylı konuşmalarla içki içmeyi özendiren ifadeler nedeniyle, 6112 Sayılı Kanunun 8/2 maddesinde yer alan 'Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz" hükmünün ihlal edildiğine karar vermiştir. Tanrı, sözcüğünün kullanılması müeyyide nedeni değildir."

Haberin Devamı