Gazete Vatan Logo

Rota İtalya’ya kaydı

Alman yetkililere göre insan kaçakçıları, Ege’de artan denetimler ve Balkan rotasının kapanmasının ardından mültecileri deniz yoluyla Türkiye’den İtalya’ya geçirmeye başladı

Rota İtalya’ya kaydı

Alman güvenlik ve istihbarat birimlerinin hazırladığı rapora göre, Türkiye-İtalya güzergahında deniz yoluyla insan kaçakçılığı yükselişe geçti. ‘Yasadışı Göç Ortak Analiz ve Strateji Merkezi’nin (GASIM) ‘gizli’ raporuna göre 2016 yılının ortasından bu yana Türkiye’den deniz yoluyla tespit edilen insan kaçakçılığı vakalarının sayısı büyük oranda artış kaydetti. Rapora göre, 2016’da Türkiye’den 59 tekneyle 3 bin 846 sığınmacı deniz yoluyla İtalya’ya ulaştı. Kaydedilen insan kaçakçılığı vakalarının yüzde 88’inin 2016’nın ikinci yarısında gerçekleştiği vurgulanıyor. 2015 yılında bu sayı 2 bin 741 olarak kayıtlara geçmişti.

Yelkenliler revaçta

Raporda kaçakçılığın ağırlıklı olarak Ukraynalı kaçakçıların organize ettiği yelkenli teknelerle yapıldığına dikkat çekilerek, sığınmacıların büyük çoğunluğunun Suriye, Irak ve Afganistan’dan geldiği bilgisi verildi. Türkiye ile AB arasında geçen Mart ayında imzalanan mülteci mutabakatı ve Balkan rotasının kapatılması, insan kaçakçılığı vakalarındaki artışın temel nedeni olarak görülüyor.

Haberin Devamı

Raporda, kaçakçıların mültecileri Macaristan’dan yük trenleriyle Batı Avrupa ülkelerine geçirdiği de ifade edildi. Macar yetkililerin bu yolla Avrupa ülkelerine kaçmaya çalışan binlerce göçmen yakaladığı belirtiliyor.

4 bin 292 göçmen ulaştı

Rapora göre İtalya’ya geçen yıl deniz yoluyla toplam 4 bin 292 kaçak göçmen ulaştı. Teknelerden 35’inin Libya’dan geldiği saptandı. Yunanistan’a ulaşanların sayısı ise bin 99 olarak kaydedildi.