Gazete Vatan Logo

Romatizmada hekim ile diyalog önemli

Romatizmal hastalıklarda tedavi başarısı için sağlıklı bir hekim-hasta ilişkisi şart. Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Vedat Hamuryudan, 12 Ekim Dünya Artrit Günü vesilesiyle, neden oldukları ağrı ve halsizlik gibi belirtilerle günlük yaşam kalitesini etkilemeleri dışında, zaman içinde eklemleri bozarak önemli sakatlıklara da yol açabilen romatizmal hastalıklar ve tedavi sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı

Romatizmada hekim ile diyalog önemli

Romatizmal hastalıklar hakkında bilgi verebilir misiniz? Romatizmal hastalıklar iltihaplı ve iltihapsız olmak üzere kabaca ikiye ayrılır. İltihapsız romatizmanın en klasik örneği ilerleyen yaşla birlikte sıklığı artan ve en çok dizler, kalça, el parmakları ve omurgayı etkileyen ve halk arasında kireçlenme olarak tabir edilen osteoartrittir. Burada temel bozukluk eklem kıkırdağında görülür. İltihaplı romatizmalar ise eklemler yanında bir çok farklı organı da tutabilen sistemik hastalıklardır. Neden oldukları ağrı ve halsizlik gibi belirtilerle günlük yaşam kalitesini etkilemeleri dışında, zaman içinde eklemleri bozarak önemli sakatlıklara da yol açma riski taşırlar.

Romatizmal hastalıklar gelip geçici midir yoksa ömür boyu mu sürer? Romatizmal hastalıkları olan kişiler nelere dikkat etmelidir?

Romatizmal hastalıkların birçoğu kronik seyirlidir ve sürekli tedavi gerektirir. Hastaların, hastalığın seyri hakkında bilgi sahibi olmaları, takip ve tedavilerini aksatmamaları, hekimleriyle sürekli diyalog halinde olmaları önemlidir. Aryıca hastalıklarını tetikleyici faktörlerden kaçınmaları gerekmektedir. Örneğin sigara gibi vücuda zarar veren maddelerden uzak durmaları, uykularını iyi almaları, beslenmelerine özen göstermeleri ve morallerini olabildiğince yüksek tutmaları önemlidir. Takip muayenelerinde hastanın klinik durumuna göre tedavide yapılacak değişikliklerin yanı sıra tedavi ile ilişkili bir yan etki olup olmadığı da kontrol edilmelidir.

Haberin Devamı

Şikayetlerinizi açıkça belirtmeniz gerekiyor

Düzenli hekim kontrolüne giden bu hastalarda her kontrol aynı verimle geçiyor mu?

Hastaların, özellikle de kronik hastalığı olan kişilerin, kontrol muayenelerinin en verimli şekilde geçmesi aslında kendi ellerindedir. Romatizmal hastalığı olan kişilerin hekim görüşmelerinde dikkat etmeleri gereken hususları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

Hekimle yapılacak görüşmeye hazırlıklı gidin: Hastaların sorularını görüşme öncesinde notlar alarak belirlemeleri önemlidir. Bu sorular sadece hastalık ve ilaçlarla sınırlı olmayabilir. İleriye dönük planlar, sosyal yaşam ya da çevreyle olan ilişkilerle de ilgili olabilir.

Haberin Devamı

Hekiminizle birlikte tedavi hedeflerinizi belirleyin ve bunları hekiminizle paylaşın: Her hastanın yaşamdan beklentisi farklıdır. Genç, iş hayatının başında ve hedefleri olan bir hastayla emekli olmuş ve günlerini rahat geçirmek isteyen bir hastanın beklentileri farklıdır. Bu aşamada hekim ve hastanın anlaşarak tedavi hedeflerini birlikte belirlemeleri önemlidir.

Kulaktan dolma bilgilerin etkisinde kalmayın: Sokaktaki insanların büyük çoğunluğunun konu hakkında bilgi sahibi olmadan, özellikle romatizmal hastalıklar ve kullanılması gereken ilaçlar hakkında sözler söyleyeceklerini bilin ve eğer aklınıza takılıyorsa bunları da hekiminizle paylaşmaktan çekinmeyin.

Dürüst olun: Yapılan bir araştırma, hastaların yaşadıkları semptomlara rağmen, hekimle görüştüklerinde “iyi” olduklarını söyledikleri şeklinde sonuç vermiş. Oysa hastalar bütün şikayetlerini ve deneyimlerini hekimlerine açıkça anlatmalı.

Haberin Devamı

Kronik hastalıkları olan kişilerin takip /kontrol görüşmelerini ne zaman belirlemeleri en yararlı olur?

Özellikle erken tanı konarak uygun şekilde tedavisi başlatılmış hastalarda tedavi hedefi hastalığın tüm belirti ve bulgularını kontrol altına almak yani tıp diliyle remisyon sağlamaktır. Günümüzde hem yeni ilaçlar hem yeni tedavi stratejileri ile bu hedef birçok hastada sağlanmaktadır. Bu hedefe ulaşmada en önemli unsur hekimin hastasını düzenli aralıklarla görerek klinik duruma göre tedaviyi gözden geçirmesidir. Vizitler ilk başta üç ayda bir olarak ayarlanmalıdır. Tedavi hedefine ulaştıkça bu süre uzatılarak 6- 12 ay arası olarak ayarlanabilir.

Tüm romatizmal hastalıklar hakkında kaynak

“GÜNÜMÜZDE internet sayesinde bilgiye ulaşmak oldukça kolay. Ancak internet üzerinde yer alan bilgilerin doğruluğunun denetlenmemiş olması çoğu zaman hastalıklar ve tedavileri konusunda yanlış bilgilenmeye yol açabilmektedir. Romatoloji uzmanları, uzmanlık dernekleri ve hasta dernekleri doğru bilgiye ulaşılabilecek en doğru kaynaklardır. Hastalarımız ya da ilgi duyan kişiler bu amaçla hazırlanan Romatizma TV’mize romatizmatv.org adresinden, internet üzerinden kolayca ulaşabilir, buradan kısa videolarımızı ve zaman zaman hastalarımızın sorularını yanıtladığımız canlı yayınları takip edebilirler. 71 Romatoloji Uzmanı’nın, 18 farklı konu başlığında 540 videosunun bulunduğu www.Romatizmatv. org sitesi, halkın erişimine açık ve ücretsiz olarak hizmet veriyor.”

Haberin Devamı