Gazete Vatan Logo

Roma ‘dizel’i yasakladı

İtalya’nın başkenti Roma’da, dizel motorun çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla 2024’ten itibaren yasaklana-cağı açıklandı.

Roma ‘dizel’i yasakladı

Dünya’nın en çok turist çeken şehirlerinden İtalya’nın başkenti Roma da 2024’ten itibaren çevreye ve sağlığa çok zararlı olduğu bilinen içten yanmalı otomobillerle ilgili adımını atıyor. Resmi kaynaklardan yaptığı açıklamada belediye başkanı Virginia Raggi, Roma’da tarihi alanları ve şehir merkezini içerisine alacak şekilde dizel motorlu otomobilleri 2020’ten itibaren yasaklama kararı alındığını belirtti. Açıklamada, 3.600 tarihi eser anıtın çevre kirliliği nedeniyle zarar gördüğüne, bu nedenle dizel yasağının ardından şehrin çevresine 90 bin adet ağaç dikme planlarının da olduğuna dikkat çekti. Roma, dizel motorlar konusunda düzenlemeye giden ilk şehir değil. Otomobil ve sanayinin merkezi olan Almanya’nın 2016 Haziran’daki dizel motor yasağının ardından Fransa, İngiltere, İspanya gibi diğer Avrupa ülkeleri de 2030 ve 2040 yılları aralığında satış ve şehir merkezine giriş odaklı dizel yasağını açıklamıştı.

Neden zararlı?

Ekonomik nedenlerle Türkiye’deki sayısı giderek artan dizel yakıtlı araçlar benzinli araçlara göre çok daha fazla partikül madde ve kurum, nitrik oksit, poliaromatik hidrokarbon, karbondioksit, karbonmonoksit, toksik metaller salınımı yapıyor. Bu da uzun vadede koah ve astım gibi solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere insan vücudunda yıkıcı hasarlara neden oluyor.

Haberin Devamı