Gazete Vatan Logo

Rolleri birleştirmek tehlikeli yolculuktur

Köşk yarışında ‘siyaset’ polemiği sürüyor. İhsanoğlu siyasilerin yerinin parlamento olduğunu belirterek, ”Rolleri birleştirmek, değiştirmek olmaz. Bu tehlikeli bir yolculuktur” dedi

Cumhurbaşkanlığı seçimi için ülke turuna devam eden CHP ve MHP’nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu dün Ege’deydi. Eşi Füsun İhsanoğlu’yla birlikte İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na gelen İhsanoğlu burada yerel basın temsilcileriyle buluştu. İhsanoğlu ve beraberindekiler daha sonra Aydın’a geçti. İhsanoğlu konuşmalarında özetle şunları söyledi:

Avrupa’dan örnek

“Cumhurbaşkanlığı görevini hakkıyla yapacak insanlar var. Bürokratlar, bilim adamları, sanat adamları sendika liderleri var. Avusturya, Almanya, Polonya, İtalya ve birçok ülkede cumhurbaşkanları birinci derece siyasilerden seçilmiyor. Neden? Çünkü orada parlamenter sistem var. Siyasilerin geleceği yer parlamentodur. İcranın başına geçecekler, hükümetleri kuracaklardır. Devletin başına seçilecek insan ise devletin bütünlüğünü, milletin birliğini ve toplumun dirliğini temsil eden, koruyan birisi olmalıdır.

Haberin Devamı

Yüzde 60 bekliyoruz

“Eşitsiz şartlarda yarıştığımızı biliyoruz. Orantısız, ölçüsüz şartlar var. Ama bunların hepsinden büyük hakkın iradesi, halkın iradesi var. ‘Ben Aydın’ yol yapacağım, köprü yapacağım...’ Cumhurbaşkanının böyle bir yetkisi yoktur. Bu aradaki farkı görmemiz lazım. Burası böyle bir ülke değildir, anayasa vardır. Diyorlar ki bu ilk olacak, halk seçecek. Doğrudur. Fakat bunu nasıl kullanacaksınız. Size oy veren yüzde 50 deniliyor. Biz yüzde 60 bekliyoruz! Bana yüzde 60 oy verdiler, diğer yüzde 40 ne olacak? ‘Hayır ben onları adam yerine koymam’ yok öyle bir şey! Siyasi programla Çankaya’ya giderseniz çatışma olur. ‘Başbakanın görevlerini de ifa edeceğim’ derseniz kanunsuzluk olur. Rolleri birleştirmek, değiştirmek gibi bir şey olamaz. Bu fevkalade tehlikeli ve maceralı bir yolculuktur.

AK Partililer teşvik etti

“Görevden kaçamazdım, vatana ihanet olurdu. Farklı kesimlerden güzel tepkiler oldu. Hatta Ak Parti’nin içinden beni teşvik eden ve teklifi kabul etmemi isteyen oldu. Baştan beri bu yarışı çelebice, centilmence yapalım dedik ve sözümü eriyim, polemik yapmaya gelmedim.

Haberin Devamı

Turgut Özal örneği

İhsanoğlu, “Rahmetli Özal yola çıktığı zaman muktedirler plan yapmış isimler belirlemiştir. Ama halk Turgut Özal’ı, bir bürokratı hükümetin başına getirdi. Biz de inşallah hakkın rızası, halkın desteğiyle geleceğiz. 3 isim 3 resim. Birini seçeceksiniz. Parti tercihinizi bir yana bırakacaksınız, onu gelecek yıl kullanırsınız” dedi.