Gazete Vatan Logo
Magazin Rock müzikle geçen 25 yıl!

Rock müzikle geçen 25 yıl!

Kargo grubu 25’inci yılını kutlarken, grubun son kadrosu ile müzikal duruşlarını konuştuk

Rock müzikle geçen 25 yıl!

1993 yılıydı; o yıllarda Lüleburgaz’da, Trakya çevresine yayın yapan yerel bir radyoda “Yüksel Gerilim Rock Kuşağı” adlı müzik programını yapıyorduk. O yıllarda rock müzik büyükşehirlerde yaygın bir şekilde dinleniyordu, ama kasabalarda çok tanınmıyordu. Albümlere ulaşmak ve programda çalacak şarkılar bulmak için İstanbul’a gidip geliyorduk. Kargo’nun “Sil Baştan” adlı albümünü de böyle bir İstanbul ziyaretinde bulmuştum. Ve dinlerken tek bir şey vardı aklımda; “Sil Baştan” Türkiye rock tarihinde birçok ilke imza atacaktı...

O tarihten bugüne müzikler, kişiler değişti. Hatta Kargo da değişti ama buna rağmen 25 yılı geride bırakmayı başardı. Grup 25’inci yılını “Değiştir Dünyayı” adlı albümüyle kutluyor… Kargo ile hem yeni albümlerini hem de geçen 25 yılı konuştuk.

Nasıl geçti bu 25 yıl?

Burak Karataş: İnişler, çıkışlar, mutluluklar, üzüntüler, başarılar, hayal kırıklıkları doğrusu o kadar çok şey yaşandı ama değişmeyen tek şey hep müzikti. Birçok şey öğrendik, denedik, hep hayallerimizin peşinden koştuk, yeniyi, farklıyı aramaktan çekinmedik. 10 tane albüm kaydettik, çok büyük konserler verdik, ödüller aldık. Daha yapılacak, denenecek o kadar çok şey var ki!

Haberin Devamı

1993 yılında yayınlanan “Sil Baştan” Türkiye’deki rock müziğin ayak sesleriydi… Ben “Sil Baştan”ın pek çok grubun önünü açtığını düşünüyorum.

Selim Öztürk: “Sil Baştan” bence de çok önemli bir albümdü. Özellikle kaydedildiği 1992 yılında Türk müziği pop ve arabesk ağırlıklıydı. Bugün de böyle belki ama değişik türler şu anda mevcut.

O zamanlar rock müzik peşindeyseniz çok cesur olmanız gerekiyordu. Bu anlamda müziğimizi korumak ve içimizden geldiği gibi albüm kaydetmek zordu. Bunu başarmış olmak tabii ki pek çok grubu cesaretlendirmiştir.

GRUP MÜZİĞİ FEDAKARLIK İSTER

İnsanların uzak olduğu bir müziği Türkiye’ye kabul ettirmeye çabalarken ne gibi zorluklar çıktı karşınıza?

Mehmet Şenol Şişli: En önemli zorluk konser verebilmek ve radyo ve televizyonda yer alabilmekti. İnsanlara ulaşmak için özellikle TRT’de denetimi geçmeniz gerekiyordu ve bu bizim gibi müzisyenler için neredeyse olanaksızdı. Rock müzik, toplumda korkulan, ailelerin çocuklarını uzak tutmaya çalıştığı bir türdü. Halbuki bir yaşam tarzıydı ve insanın iç dünyasına çok derin dokunuşlar yapan bir müzik türüydü. Bunu anlatmak zordu. Ta ki ünlü olana dek…

Haberin Devamı

Deniz Aytekin’in gruptan ayrılmasının ardından Koray Candemir’li dönem başladı. Hatta bu dönemde tüm Türkiye Kargo’yu öğrenecekti…

Mehmet Şenol Şişli: Popüler olmayı başardık ve bunun için özel bir çaba göstermedik. Müziğimiz popüler oldu. Pop müzik yapmadan da popüler olunabilmesi bizim için ve diğer gruplar için önemliydi. Ben Raks’a bağlı Marşandiz stüdyolarında çalışıyordum ve grup için bir şans oldu. Tanju Arıkan albümü stüdyoda gece kaydetmemize izin vererek bize şans verdi, biz de şansımızı iyi kullandık. Daha sonra Ömer Rıza Çam albümümüzü yayınlamayı kabul etti. Bizden bir iki şarkı istedi, belki de bizi sınadı, ama biz Son Defa’yı on saat içinde besteleyip kaydedince bize güvendi ve arkamızda durdu.

Haberin Devamı

Yıllar sonra Kargo’da bir kan değişikliği yaşandı. Bu ayrılıkların ardındaki müzikal farklılıklar neler oldu?

Selim Öztürk: Grup müziği çok fedakarlık ister. Bir grup üyesi olarak hiçbir zaman yüzde 100 istediğiniz olmaz. En önemli fedakarlık da budur. Zaman içinde yapmak istediğiniz farklı eylemler birikince huzursuzluk başlar. Böyle bir his yaşadığınızda, grup elemanları farklı arayışlara yönelirler. Ama grup devam edebilir. Mesela MFÖ buna en iyi örnek. Ancak bu çözüm herkesi tatmin etmeyebilir. Ayrılıkların ana nedeni bence budur. Müzikal birliktelikler tek eşli olmuyor.

Modern bir sound ortaya koyduk

Bu 25 yıl içinde rock müzikte neler değişti ve bu değişiklikler Kargo’yu nasıl etkiledi?

Burak Karataş: Her şeyden önemlisi rock müzik tam anlamıyla olmasa da kabul gören, popüler bir tarz olarak yerini aldı ama bence sadık, sadece rock müzik dinleyen geniş kitlelere ulaşamadı. 90’ların yoğunluğu, üretkenliği aranıyor. Ülkemizde biraz arabesk rock şu ara çıkan örnekler. Kargo daha Batılı bir müzik anlayışına sahip, bu noktada merkez akımdan farklı bir noktada duruyor.

Haberin Devamı

Kargo 25’inci yılını “Dünyayı Değiştir” adlı özel bir albüm ile kutluyor. Ayrıca vokalde de Haluk Babadoğan var. Nasıl kesişti yollar?

Burak Karataş: İçerisinde aşk, isyan, hayat, hüzün ve coşku olan, enerjik, dinamik, modern bir müzik ve sound yaratmaya çalıştık. Haluk ile 2013 Ağustosunda tanıştık. Haluk ile ilk konser çok keyifli olunca eski heyecanları özlediğimizi fark edip beraber çalışma kararı aldık.