Gazete Vatan Logo

Roche baskını

SSK'ya fahiş fiyatla ilaç satmakla suçlanan ilaç devi Roche'un Genel Müdürü Faruk Yöneyman ile SSK İstanbul Satınalma Müdürü Azmi Arslan da sorguda

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca altı aydır yürütülen Roche soruşturması, VATAN'ın ısrarlı haberleri üzerine başlatılmıştı. Roche ilaç firmasının kanser ve diyaliz hastalarında kullanılan Neorecormon adlı ilacı, Beşer Ecza Deposu'na 88; Başkent Hastanesi'ne 173; SSK'ya ise 230 milyon liradan sattığını gösteren faturalar, 31 Temmuz 2004 tarihli VATAN'da yayımlandı. Roche yöneticileri, devlete 3 misli fiyatla ilaç satışını açıklarken "ihale yasası buna izin veriyor" diye kendilerini savunmuştu. Nihayet dün İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş, Roche Yönetim Kurulu üyeleri ve SSK İstanbul Bölge Müdürlüğü yöneticileri hakkında gözaltı kararı çıkarttı. İstanbul ve Ankara'da eşzamanlı olarak yürütülen operasyonda Roche Genel Müdürü Faruk Yöneyman ve 6 yönetim kurulu üyesiyle birlikte SSK İstanbul Satın Alma Müdürü Azmi Arslan'ın da aralarında olduğu toplam 16 kişi gözaltına alındı. Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nce yürütülen operasyon sırasında Roche Genel Merkezi'ndeki bilgiyasar kayıtlarına ve çok sayıda evraka el kondu.

Organize suçlarda sorguya alındılar
Dün saat 12.30'da Levent'teki Roche Genel Merkezi'ne düzenlenen operasyonda Genel Müdür Faruk Yöneyman evinden makamına çağırılarak gözaltına alındı. Genel Müdür Yardımcıları Gökhan Demir, Pascal Werhle, Tuluğ Veyisoğlu, Belgin Boydak ise binadan götürüldü. Aynı sıralarda rahatsız olduğu için evinde olan Genel Müdür Yardımcısı Ümit Ceylan evinden, bir süre önce Bayer'le birleşen Roche OTC Bölümünün Genel Müdürü Şükrü Varol da Bayer Genel Müdürlüğü'nden polis tarafından alındı. Zanlılardan Faruk Yöneyman, Fatih Adliyesi Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirildikten sonra, 15.00'te sorgulanmak üzere istanbul Organize Suçlar Şubesi'ne götürüldü. Eşzamanlı yürütülen opersyonun Ankara ayağında ise Beşer Ecza Deposu sahipleri Ahmet Sarıbey ve Burak Sarıbey gözaltına alındı. Soruşturma başladığında ifadesi alınan ilk ve tek bürokrat SSK Sağlık işleri 11 Müdürü Azmi Arslan da dün gözaltına alınanlar arasındaydı. SSK Sağlık işleri Müdürü Akif Fevzioğlu, SSK istanbul Satınalma Müdürü Nazmi Celal Güler, ihsan Yenerkaya, Sait Ersoy, Zehra İncekoyuncu ve İlyas Açıkgöz de gözaltına alınan SSK yetkilileri.

6 bürokrat ifade için İstanbul'a çağırıldı
Ayrıca SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Servet Rüştü Karahan, İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü'nden Hülya Özdemir, Ankara SSK Hastanesi'nden Prof. Orhan Canbolat, Prof. Gülsen Terakya, Nazmi Gül Eyüpoğlu ve Şeref Sümer de ifadelerine başvurulmak üzere istanbul'a çağrıldı. İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre Ankara'daki SSK bürokratları gözaltına alınmadı, ifadelerinin alınması için davet edildi.

5 ilden belge toplandı 6 ay boyunca incelendi
Roche soruşturmasının ilk adımı olarak, 13 Ağustos 2004 tarihinde Levent'teki Roche Genel Merkezi'ne baskın düzenlenmişti. Organize Suçlar Şubesi ekipleri, Roche yöneticilerinin ifadesini aldıktan sonra çuvallar dolusu evraka el koyarak çalışmaya başladı. Aynı gün tabip ve eczacı odaları ile maliye murakıplarından bir bilirkişi heyeti oluşturuldu. Bilirkişi heyeti, savcı ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nde oluşturulan ekiple birlikte çalıştı. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş, genel merkezden alınan belgeler, bilgisayar kayıtları ve her türlü doküman dışında, 51 ilden daha belge toplandığını bildirdi. Aylar süren titiz çalışmalardan sonra, Roche yöneticilerini gözaltına alabilecek yeterlikte deliller elde edildi. Bu delilleri bilirkişi raporu da destekledi.

Poliste Roche masası
İstanbul Emniyeti Organize Şube Müdürlüğü ekipleri de altı ay boyunca bilirkişilerle birlikte toplanan tüm belgeleri inceledi. Başlangıçta sadece ilaç ismini ve hangi hastalıkta kullanıldığını bilen polisler, altı ay sonunda konusuna hakim oldu. Polis dün sabahtan itibaren Organize Suçlar Şubesi'nde kurulan "Roche Masası"nda zanlıların ifadelerini almaya başladı.

Her şey VATAN'ın haberiyle başladı
31 Temmuz 2004: SSK'ya özel zamlı tarife
Roche, kanser tedavisinde kullanılan ve kan yapan NeoRecormon adlı ilacı, ecza depolarına 88 milyon liradan verirken, alıcı SSK hastanesi olunca fiyat bir anda 230 milyon liraya yükseldi. VATAN bunu kamuoyuna duyurdu. Roche fiyat farkını "Kamu İhale Kanunu çerçevesinde yapılan ihalelerde farklı yöntemler uygulandığı için fiyat farkı doğal" diye açıkladı.

1 Ağustos 2004: Tek kalemde 9,5 trilyon
VATAN'ın ortaya çıkardığı ilaç soygunu büyüdü. SSK'nın 2004 başında yaptığı ihalede 45 bin NeoRecormon ilacına 23 trilyon 183 milyar lira ödediği belgelendi. Roche'un ecza depolarına uyguladığı satış fiyatına göre SSK, ihalenin tek kalemlik alımında 9 trilyon 525 milyar zarar etti.

2 Ağustos 2004: Acı itiraf
Roche Genel Müdürü Faruk Yöneyman, "Özel sektör ilaç alırken indirim istiyor, biz de yapıyoruz. SSK'nın böyle bir talebi yok, ithalatçı fiyatından satıyoruz" dedi.

3 Ağustos 2004: İlaç firmması-ecza deposu ortak
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof Gençay Gürsoy, SSK'ya diğer hastane ve ecza depolarına uygulanan tarifenin üç katı fiyatla ilaç satılmasıyla ilgili olarak "Hekim-ilaç firması ilişkisinde tarafların ar damarı çatlamış" dedi.

10 Ağustos 2004: Savcı düğmeye bastı
SSK'ya yüksek fiyattan ilaç satışıyla ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Savcılığının başlattığı inceleme, soruşturmaya dönüştü. Organize Suçlar Dairesi, eski Roche çalışanlarının bilgisine başvurdu.


13 Ağustos 2004: Roche'a ilk baskın
SSK'nın yüksek fiyattan ilaç alımıyla trilyonlarca lira zarara uğratılması üzerine başlatılan soruşturmada polis, Roche'un Levent'teki merkezine baskın düzenledi. Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'ne bağlı iki ekip, muhasebe kayıtlarını incelemeye aldı. SSK İstanbul Satın Alma Müdürü Azmi Arslan da ifade verdi.

15 Ağustos 2004: Bilirkişi tayin edildi
Savcı Roche baskınına bilirkişilerle birlikte gitti. Kimlikleri açıklanmayan bilirkişi heyeti rapor hazırlaması için görevlendirildi. Ancak aradan geçen 97 gün içinde rapor bir türlü hazırlanamadı. Nihayet rapor hazırlandı ve dün operasyon yapıldı.

Haberin Devamı