Gazete Vatan Logo

Robotlarda seks var aşk yok

Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası kapsamında Türkiye’ye gelen robot bilimci Profesör Noel Sharkey ile robotla-insan arasındaki ilişkiyi ve yapay zekanın yaratabileceği problemleri konuştuk.

Robotlarda seks var aşk yok

Yapay zeka dünyamızı değiştiriyor, dönüştürüyor ancak bu hızlı dönüşüm geleceğimizle ilgili endişeleri de beraberinde getiriyor. Robotlar her alanda yaşamımıza giriyor ve işleri devralıyor, 2030’a kadar işlerin yüzde 38’inin yapay zeka ve robotlar tarafından görüleceği belirtiliyor. Bu konulardan biri de seks. Teknolojik gelişmelerle birlikte insanların maddi manevi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik oluşan robot sektörü, geçtiğimiz aylarda dünyanın ilk yapay zekalı seks robotu olan “Harmony”yi piyasaya sürmüştü. Harmony diğer örnekleri gibi fiziksel fonksiyonları yeterli ölçüde olmasa da; yapay zeka temeliyle sözlü iletişim kurmada farklı bir örnek temsil ediyor. Telefonlara yüklenen uygulama ile de kontrol edilebilen Harmony; kaprisli, sinirli ve neşeli birçok davranış türünden birini sergileye-biliyor.

Yatak odamızda yapay zeka var

Robotların yatak odamıza kadar girmesi gelecekte cinsellik nasıl olacak sorusunu Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) bu yıl altıncısını düzenlediği Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası kapsamında Türkiye’ye gelen robot bilimci Profesör Noel Sharkey cevapladı. Sharkey, robotlar ve insanlar arasındaki ilişkinin geleceği üzerine çalışmalar yürütüyor. Önümüzdeki yıllarda bir robot devrimi yaşanacağını belirten Sharkey, bu devrimin her alanda olduğu gibi seks robotu üretimine de yansıyacağını söylüyor. Hatta Sharkey’e göre artık toplumlar insanların robotlarla seks yaptıkları olası bir geleceğe dair bazı kuralları tartışmaya başlamalı. Seks robotlarının inanılmaz gerçekçi olduğunu söyleyen Sharkey, “Bu robotlar insana çok yakın, silikon malzemeden üretiliyorlar, konuşabiliyor, hareket edebiliyorlar. Çok yakında yapay zekaya sahip seks robotu piyasaya sürülecek. İşte o zaman oyunun kuralları tümüyle değişecek” diyor.

Haberin Devamı

Duygusuz ama üst düzey seks

Bugün seks robotları özellikle erkeklerin kullanımı için tasarlandığını söyleyen Sharkey, kadınların kullanımı için de erkek seks robotları üretileceğini anlatıyor. “Seks robotları ile evlilik ve bir hayat sürmek mümkün mü?” sorusuna, “Bu tip robotlar ilişkileri duygusuzlaştıracak. Çünkü robotlarda duygu yok ve yapay zeka teknolojisi ne kadar gelişirse gelişsin asla insan dışı makinelere duygu yüklenemeyecek. Bu da insan robot aşkının tek taraflı bir aşk ve ilişki olacağını gösteriyor. Robotlar belki insanlardan daha iyi sevişecek, partnerine daha üst düzeyde bir cinsel tatmin sağlayacak ama duygu işin içinde olmayacak. Peki duygu yerine ne olacak, teknoloji ile mükemmel orgazm rolü yapan robotlar yatağınıza girecek. Bu da sahte de olsa bir ilişki hissi yaratabilecek.”

Haberin Devamı

Sharkey seks robotlarında asıl korkulması gerekenlerin robotlar değil hırsızlar olduğunu da sözlerine ekliyor. “Bence robotlar, insanlar tarafından internet üzerinden kontrol edilip insanlara saldırmak için kullanılabilecekler. Hackerlar, bir robota girip kontrol sahibi olabilecek. Bir robot hacklendiğinde, insanlar tüm kontrole sahip olup robota talimat verebilecek. İsteyeceğiniz en son şey bir hackerın bu robotlardan birinin kontrolünü elinde tutması. Bu durumda tehlike yaratacak şey yapay zeka değil, hacker. Saldırıya uğrayan bir seks robotunun, tasarımı, boyutu ve gücü dışında elektronik alanın dışındaki bir kişiye zarar verebileceği anlamına geliyor.”

Haberin Devamı

Bilim kurgu filmi gibi ilişkiler yaşayacağız

Peki kadınlar için üretilecek seks robotları sadece cinsel ihtiyaçlara mı cevap verecek? Sharkey bu soruya, “Yapay zeka ile robotlara karakteristik özellikler yüklenebilir, centilmen bir erkek seks robotu yapılabilir, ya da maço özellikler taşıyan gibi.. Her ne özellik yüklenirse yüklensin sonuçta bu bir seks robotu olarak görev yapacak bir bilim kurgu filmi sahnesinden öteye geçemeyecek. Duygusuz, yalnızca iyi seks yapan ve gerçek insana benzeyen bir makina ile beraber olacak insanlar.”