Gazete Vatan Logo

Robot işçili akıllı tesis

1.030 robota ulaşan Ford Otosan, Endüstri 4.0’a geçen ilk otomotiv şirketi olmayı istiyor. Gölcüklü dev, 2025’te tüm yeni modellerini ‘akıllı fabrika’da üreterek bir ilke imza atacak.

Robot işçili akıllı tesis

Ford Otosan, 2025 yılından itibaren yeni modellerini akıllı fabrikada üreterek, Endüstri 4.0’a ilk geçen otomotiv şirketi olmayı hedefliyor. Şirket robot destekli akıllı fabrikayla, otomotiv sektöründe devrim yapmayı istiyor. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, yeni modellerin devreye gireceği 2022’nin bir milat olacağını belirterek, geleceğin fabrikasının tam kapasite olarak hayata geçmesinin 3 yılı bulacağını ve 2025’te devreye gireceğini kaydetti.

Kocaeli fabrikasının kuruluşunda 100 robotun olduğunu şimdi bu sayının 1.030’a çıktığını belirten Yenigün, Endüstri 4.0 ile geleneksel imalat sanayinin yerini, bilişim teknolojileriyle entegre olmuş üretim sistemlerine bırakacağına dikkat çekti.

Konuşan makine

Haydar Yenigün, gelecekteki tesisleri şöyle aktardı:

“Ford Otosan, tüm fabrikayı içindeki tüm ekipmanlarıyla birbirine bağlamayı hedefliyor. Müşteriyle bağlantı kurulabilmesini sağlayan bu sistem, üretimi de Ar-Ge’ye bağlayarak süreçleri hızlandırıyor. Lojistikten fabrikanın üretimine kadar geniş bir alanı kapsayan bir zincir olan bu sistemde, imalatçılar ihtiyaç olan malzemelerin bilgisini alarak buna göre ürün sevkiyatını sağlıyor. Bu da fazla malzeme depolama ihtiyacını ortadan kaldırıyor, maliyetleri düşürüyor. Operatörlerin hata yapma ihtimalini de azaltıyor.”

Haberin Devamı

Tesisteki tüm makinaları birbirine bağlayan, bir yazılım üzerinde çalıştıklarını söyleyen Ford Otosan Genel Müdürü, “Bu sistemde her yerden, istenilen her makinaya erişim sağlanarak, ekipmanın üretimle ilgili datasına ulaşılabiliyor” diye konuştu.

İlk göz ağrıları Hale-Jale-Lale
haydar Yenigün, 1987’de Ford Otosan’da çalışmaya başladığını belirterek, şirketin robotlarla olan hikayesini şöyle anlattı: “O dönemde Koşuyolu’nda bulunan fabrikaya 11 robot alındı. Bu robotların sorumluluğu aralarında benim olduğum 3 mühendise verildi. Sorumluluğumda 3 robot vardı. Robotları çalıştırmak namus meselesiydi. Robotlarıma Hale-Jale-Lale isimlerini verdim.” Robotlara isim takmayı bugün de sevdiğini belirten Yenigün, İnönü kamyon tesisindeki bir robota hassas işlem yapması nedeniyle ‘İpek’ adını verdiği söyledi.

Haberin Devamı