Gazete Vatan Logo

Robot, bu ayakkabının 37’sini alabilir miyim?

Robot satıcılar, akıllı raf ve kasa sistemleri film senaryosu olmaktan çıkıyor. Perakende Teknolojileri Konferansı’nda sektördeki sanal gerçeklik, bulut teknolojileri, yapay zeka ve siber güvenlik tartışılacak. Yakında alışverişlerimizi robotların yardımlarıyla yapabiliriz

Robot, bu ayakkabının 37’sini alabilir miyim?

Her alanda önlenemez yükselişini sürdüren teknolojinin yarattığı dönüşümün perakende sektöründe yarattığı etki 3 Ekim’de yapılacak ‘4. Perakende Teknolojileri Konferansı’nda masaya yatırılacak.

Kategori Mağazacıları Derneği (KMD) tarafından düzenlenecek konferansta; sanal gerçeklik, bulut teknolojileri ve yapay zeka gibi teknolojilerle perakende mağazacılığının yakın dönemde nasıl şekil değiştireceği ele alınacak. Konferans öncesi yapılan toplantıda sektörün yakın zamanda yaşayabileceği senaryolar konuşuldu. Robot satıcılar, akıllı raf sistemleri ve kasalar...

Sektörün dijitalleşme ve teknolojideki son trendlere daha fazla odaklanması gerektiğinin altını çizen KMD Yönetim Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, “Konferansımızda, perakendecilerle teknoloji girişimcilerimizi buluşturacağımız toplantılarımız, birbirinden yararlı teknoloji çözümlerini sahnede izleyeceğimiz Çözüm Oturumları, uzmanlarından trend ve gelişmeleri dinleyeceğimiz oturumlar ve e-ticareti tartışacağımız bir duayen panelimiz olacak” dedi.

Haberin Devamı

Günümüzde her şeyin dijitalleştiği, yoğun bir veri alışverişinin olduğu ve büyük veri kavramıyla her geçen gün daha da iç içe girdiğimiz ortamda, bu kadar çok verinin güvenliğini sağlamanın ve tehditlere karşı önlemleri almanın büyük önem taşıdığını ifade eden Gökyıldırım, konferansta bu amaçla siber güvenlik konusunun da işleneceğini söyledi.

KMD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Gigin, perakendenin dönüşümünde müşteri taleplerinin ve teknolojinin belirleyici olduğuna değinerek, her kanaldan verilen hizmetin aynı kalitede olmasının önemini belirtti.

e-ticaret rekabeti etkileyecek

Özellikle elektronik ticarete perakendecilerin daha çok yatırım yapması gerektiğini belirten Gigin, global elektronik ticaret perakendecilerinin Türkiye operasyonlarına başlamasının rekabeti oldukça etkileyeceğini ve yerel oyuncuların gerekli tedbirleri almazlarsa zorlanabileceklerini beklediğini söyledi. KMD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alp Önder Özpamukçu da döviz kurlarındaki belirsizlik, işveren yükleri, ithalat vergileri gibi nedenlerle yükselen maliyetler karşısında perakendecilerin yoğun bir şekilde verimlilik arayışına girdiğini belirterek, teknoloji yatırımlarının bu çerçevede büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Yeterlilik Belgesi’ne sigorta teşviği

Kategori Mağazacıları Derneği (KMD) ve Gıda Perakendecileri ortaklığıyla bilişim alanında çalışanlar Avrupa’da da geçerli Bilişim Teknolojileri Satış Elemanı, Bilişim Teknolojileri Satış Sorumlusu ve Bilişim Teknolojileri Çözümleri Uzmanı olarak ‘Yeterlilik Belgesi’ sahibi olabilecek. KMD Genel Sekreteri Füsun Tavus, Perakende Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi (PERAVOC) olarak İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan 1 milyon liraya yakın hibe aldıklarını söyleyerek “Böylece bu meslekleri yapanlar bizim yazılı ve uygulamalı sınavlarımıza girebilecekler. Sınavlardan geçenler mesleklerini belgelendirmiş olacak ve daha kolay iş bulabilecekler. Perakendenin meslek olarak görülmemesi gibi bir sorunumuz var. İşe giriş çıkışlar çok yoğun. Geçici iş olarak görülüyor. Bu da ciddi kaynak ve zaman israfına yol açıyor. Böylece iş gücünün disipline olması da sağlanabilecek” diye konuştu. İş verenlerin mesleki yeterlilik sertifikalı elemanları istihdam etmesi halinde 12-48 ay sürelerde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) teşviklerinden yararlanabileceğinin bilgisini veren Tavus, “2 yıldır bu konuda çalışıyoruz. Hem iş verene hem işçiye teşvikler var. Yılbaşından itibaren sınavlarımıza başlamayı ve geliştirmeyi hedefliyoruz. Tüm sektöre ve sektör dışında mağazası olmayan çalışanlara da hizmet etmek istiyoruz. Çok ilgi göreceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

KMD üyelerinin 2016 cirosu 70 milyar TL

2012 yılında kurulan KMD; mobilya, ev geliştirme, teknoloji, kişisel bakım, kozmetik, aksesuar, hobi, kırtasiye, sinema, eğlence gibi gıda ve hazır giyim dışında kalan modern perakendecilerin temsilcisi konumunda. KMD üyelerinin 2016 yılı cirosu 70 milyar TL civarında olup, 5 bini aşkın satış noktasında 135 bin kişi istihdam ediliyor.