Gazete Vatan Logo

Robo-taksi denemeleri başlıyor

2018 yılında Nissan, Easy Ride ile sürücüsüz taksi uygulamalarını test etmeye başlıyor. Sürücüsüz otomobil alanındaki yarışta Japon otomotiv devi bu uygulama ile rakiplerinin önüne geçmeyi planlıyor.

Robo-taksi denemeleri başlıyor

Nissan CEO’su Carlos Ghosn, 4 yıl önce şirketi için 2020 yılını hedef gösterdi ve bu tarihte otonom araçları piyasaya süreceğini belirtti. Ghosn önümüzdeki yıl robo-taksilerin şehirlerde denemeye başlanacağını açıkladı.

Sürücüsüz hareket edebilen taksi servisi Easy Ride ismiyle Japonya’nın Yokohama şehrinde denemelere başlayacak.

Nissan’ın tam elektrikli Leaf modeli otonom teknolojisiyle donatılarak yolcuların test etmesi için hazırlanacak. Japon üretici bu iş için internet üzerinden sağlık, oyun ve otomotiv alanlarında faaliyet gösteren DeNA firmasıyla bir ortaklık kuruyor.

Sürücüsüz araç teknolojisi otomobil üreticileri ve teknoloji şirketlerinin şu sıralar en çok araştırma yaptığı konular arasında yer alıyor. Yeni bir hizmet endüstrisi olarak görülen teknolojinin kaza oranları azaltarak can güvenliğini arttıracağı düşünülüyor.

Easy Ride servisi sayesinde insanlar bir uygulama ile araç çağırabilecek. Nissan, bu uygulamanın insanları sadece bir noktadan diğerine götürmekle kalmayacağını belirtiyor, yol üzerindeki güzel restoranları, işletmeleri önereceğini ve manzarası güzel bir rota çizeceğini söylüyor.

Haberin Devamı

Nissan sürücüsüz otomobiller için deneme yapan tek şirket değil. Dünyanın çeşitli bölgelerinde teknoloji ve otomotiv devleri sürücüsüz otomobil teknolojilerini test ediyor. Örneğin, Google’ın Waymo’su, GM’nin Cruise Automation teknolojisi gibi örnekler halka açık alanlarda denenmeye başladı.

Nissan testi için katılımcılar 2018 yılının Mart ayında yayınlanacak Easy Ride web sitesi üzerinden kayıt yaptırabilir.