Gazete Vatan Logo

Rizeli inadı 9 yıl sonra HES’i iptal ettirdi

Rize’de Uzundere Hidroelektrik Santralı projesine karşı başlatılan hukuk mücadelesi 9 yıl sonra köylülerin lehine sonuçlandı.

Rizeli inadı 9 yıl sonra HES’i iptal ettirdi

Rize’nin Çayeli ilçesi Senoz Vadisi’nde yapımına başlanan Uzundere HES projesi için dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı, ilk olarak 2006 yılında ’ÇED gerekli değildir’, ardından da ‘ÇED gerekli’ kararı verdi. Bunun üzerine çevreciler hukuk mücadelesi başlattı.

Dokuz yıl süren hukuk mücadelesinde Rize İdare Mahkemesi, dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ‘ÇED Raporu’ onayları aleyhine 3 kez ‘Yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. Mahkeme son olarak 2011 yılında ‘ÇED olumlu’ kararını iptal ederek HES çalışmasını durdurdu. Bakanlık bunun üzerine, yerel mahkeme kararına Danıştay’a başvurarak itiraz etti.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 9 yıl sonra yerel mahkemenin iptal kararını onadı. Vadide HES’lere karşı açılan 13 davayı da kazandıklarını hatırlatan TEMA Vakfı Çayeli Temsilcisi Ahmet Ali Kork, “Danıştay’dan çıkan yeni iptal kararı tam bir başarı öyküsüdür. Karadeniz insanındaki inatçılığın göstergesidir” dedi.