Gazete Vatan Logo

Rize'de bir garip olay!

Erkeklerin yanında bağlama çalıyorsun, bu ahlaki bozukluk’ denilerek yurttan atıldı

Rize'de bir garip olay!

Şuurlu Öğretmenler Derneği misafirhanesinde kalan üniversite öğrencisi Özgül, yurttan ‘Erkeklerin yanında bağlama çalıyorsun, bu ahlaki bozukluk’ denilerek çıkarıldı, eşyaları da çöpe atıldı.

Geçen yıl Rize Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’nu kazanan Özgül Çakmakçı, Kocaeli’nden Rize’ye gelerek eğitime başladı.

Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Rize Şubesi’nin, misafirhaneye dönüştürdüğü kız yurduna kayıt yaptıran Çakmakçı, 40’a yakın kız öğrenci ile yurtta kaldı. Özgül Çakmakçı, eğitimi sırasında Rize Üniversitesi’nin sosyal etkinliklerine katıldı, Rize Gençlik Merkezi’nde Türk Halk Müziği dalında solistlik yaptı, bağlama kursu almaya başladı. İddiaya göre yurt yöneticileri genç kıza, “Erkeklerin bulunduğu ortamda bağlama kursu alıyor. Solistlik yapıyor, erkeklerle geziyor” gerekçeleri ile baskı uygulamaya başladı. İkinci sınıfa geçen Özgül Çakmakçı, yeniden geldiği Rize’de aynı yurda gitti. Yurt ücretinde indirim isteyen Çakmakçı’yı iddiaya göre yöneticiler, “Ahlaki davranışların uyum sağlamıyor” diyerek almadı. Suçlamalar üzerine yurt yöneticileri ile tartışan genç kız, gözyaşları içerisinde yurttan ayrıldı. Bir gün sonra yeniden yurda gelen Çakmakçı, geçen yıldan kalan kitapları, ayakkabıları, elbiseleri ve diğer eşyalarını almak isteyince Yurt Müdürü Esra Balta Çakmakçı’nın, “Eşyaların belediye çöplüğünde. Git oradan al” dediğini öne sürdü. Cumhuriyet Polis Merkezi’ne giden Özgül Çakmakçı, yurt yöneticileri hakkında şikayette bulundu. Polis, Yurt Müdürü Esra Balta’yı ifadeye çağırırken, konu hakkında Rize Cumhuriyet Savcılığı da soruşturma başlattı.

‘Ahlaka uymuyormuş’

Yurt yöneticilerinin tutumu tepki gösteren Özgül Çakmakçı yaşadıklarını şöyle anlattı, “Ahlaki kurallarına uyum sağlamıyormuşum. Hiçbir şekilde sosyal faaliyet istemediklerini belirterek, erkek arkadaşlarımın olduğunu anlattılar, bu faaliyetlere katılmamam gerektiğini söylediler. Haliyle de yurtta kalmaktan vazgeçtiğimi söyledim ve ayrıldım. Bir gün sonra eşyalarımı almaya gittim. Bana, ’Eşyaların belediye çöplüğünde. Git oradan al. Burada hiçbir şeyin yok’ dediler, hakaretlerde bulundular. Polise başvurup şikayetçi oldum.”

‘Burada savunacak hiç kimsem yok’

Çakmakçı, böyle bir muamele ile karşı karşıya kalmasına inanamadığını kaydederek şöyle konuştu: “Burada beni savunacak kimsem yok. Hiç eşyam kalmadı. Arkadaşlarımdan aldığım kıyafetleri giyiyorum. Bağlama kursuna gidiyorum. Benim arkamda saz çalan kız ve erkek arkadaşlarım da oluyor. Bunlar onlara göre ahlak dışı davranış oluyor.” Yurt müdürü Esra Balta ise, eşyalarını yurttaki arkadaşlarına bırakarak gittiğini, zamanında almayınca da çöpe attıklarını söyledi. Balta, “Burası depo değil” dedi. Derneğin yöneticisi Yaşar Balta da, öğrencinin ahlaki davranış bozukluğu içinde olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı