Gazete Vatan Logo

Riyad Kanada’ya ‘savaş açtı’

Suudi Arabistan, ülkesindeki insan hakları ihlallerini eleştiren Kanada’nın Riyad Büyükelçisi’ni sınır dışı ederken, Kanada’yla tüm ticari ilişkilerini dondurma kararı aldı

Riyad Kanada’ya ‘savaş açtı’

Suudi Arabistan güvenlik makamlarının, bazı insan hakları aktivistlerini gözaltına almasının ardından Kanada’dan yapılan açıklamalar iki ülke arasında diplomatik krize neden oldu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kanada’nın Riyad Büyükelçisi Dennis Horak’ın istenmeyen kişi ilan edildiği belirtildi. Kanada ile ticari ilişkilerin ve yatırımların dondurulduğu ifade edilen açıklamada, söz konusu kararın, Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland ve Kanada Büyükelçiliği’nin ‘Suudi Arabistan’da gözaltına alınan aktivistlerin derhal serbest bırakılması’ yönündeki açıklamalarına tepki olarak alındığı kaydedildi. Riyad yönetimi, Kanada’nın tutumunun Suudi Arabistan’ın iç işlerine ‘açık ve bariz bir müdahale’ olduğu yorumunu yaptı.

Kanada Dışişleri Bakanı Freeland, 2 Ağustos’ta Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Semer Bedevi’nin Suudi Arabistan’da gözaltına alındığını öğrenmekten derin endişe duydum. Kanada, bu zor zamanda Bedevi ailesiyle birlikte duruyor ve hem Raif hem de Semer Bedevi’nin derhal serbest bırakılmasını şiddetle desteklemeye devam ediyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Haberin Devamı

Kanada Dışişleri Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabından 3 Ağustos’ta yapılan paylaşımda da, “Kanada, Semer Bedevi’nin de dahil olduğu Suudi Arabistan’daki sivil toplum ve kadın hakları aktivistlerinin tutuklanmasından ciddi kaygı duyuyor. Suudi yetkilileri, onları ve diğer barışçıl insan hakları aktivistlerini derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.