Gazete Vatan Logo

Rezidans olunca fiyat katlanıyor!

Fiyat farkı bazı yerlerde % 100’ü buluyor

Konut sektöründe, yakın konumda yer alan projelerde fiyat farkı açılıyor. Rezidanslar, büyük projeler ve küçük siteler arasındaki fiyat farkı bazı yerlerde % 100’ü buluyor.

Gayrimenkul sektöründe, özellikle konut projelerinde büyük fiyat farklılıkları görülmeye başlandı. Aynı semtte, hatta aynı cadde üzerinde yer alan binalarda ciddi fiyat farkları oluşuyor. Fiyat dengesizliği İstanbul genelinde birçok ilçe ve semtte görülürken, Zeytinburnu, Kadıköy, Maslak, Ataşehir ve merkezi yerlerde bu dengesizlik daha fazla göze çarpıyor.

Bir yanda yeni inşa edilen apartman ve küçük konut siteleri, diğer yanda ise büyük çaplı konut projelerinin inşa edilmesi, satış fiyatları arasındaki farklılığın zaman zaman yüzde 100’e ulaşmasına neden oluyor. Söz konusu fiyat dengesizliğinin en büyük sebebi ise projelerin müteahhit, konsept, marka bilinirliliği gibi farklılıklarından doğan etkenler oluyor.

Prim potansiyeli

TSKB Gayrimenkul Değerleme Kıdemli Değerleme Uzmanı Simge Sevin Aksan’ın yaptığı değerlendirmeye göre, fiyat dengesizliğinin ortaya çıkmasındaki nedenlerin başında projenin marka gücü, konsepti kimin yaptığı gibi etkenler geliyor.

Doğru kıyaslama

Ulusal bir markanın yaptığı proje ile hemen yanında yerel bir müteahhidin yaptığı küçük bir projedeki fiyat aralığının aynı olmasının beklendiğini anlatan Aksan, “Ulusal bilinirliliği yüksek projenin fiyat aralığı her zaman o bölgedeki pazar araştırması sonucu ortaya çıkan fiyatla aynı olmak zorunda değil. Özellikle büyük ve güçlü markalar proje lansman fiyatlarını belirlerken pazar araştırmasından çıkan fiyatın üzerine kendi marka değerlerini, kendi projelerindeki prim yapma potansiyellerini de dikkate alarak pazarın üzerinde fiyat belirleyebiliyor” diye konuştu.

Bu durumun bir süre sonra o bölgenin ortalama satış değerini etkilediğini ifade eden Aksan, şunları söyledi: “Bu noktada en belirleyici husus projenin ne kadar tuttuğu, prim yaptığı ve müşteri çekmesi ile ilgili. Burada yatırımcı açısından düşülecek en büyük hata elma ile elmanın karşılaştırılmaması olacaktır. Bölgeye gelen üst ölçekli bir projedeki satış fiyatları ile yerel müteahhidin yaptığı projenin fiyatının aynı olmasını beklemek hata olabilir.

Fiyata dikkat

Buradaki bir diğer önemli husus ise bölgeye gelen üst ölçekli, büyük ve marka bilinirliliği yüksek bir proje tutarsa ve nihai tüketicinin ilgisini çekerse bir süre sonra o bölgede yeni yapılan projeler de bu denli büyük olmasa da fiyat artışından olumlu şekilde etkilenebilir. Tam tersi durumun da ortaya çıkma ihtimali her zaman mevcuttur.” Aksan, fiyat dengesizliği karşısında yatırımcıları şöyle uyardı: “Temkinli yaklaşılması gereken durum, aşırı düşük fiyatlı konutlardır. Alıcıların konutun sorunsuz teslim edilebileceğinden emin olmaları.”

Merkezde fark açılıyor

- Fiyat farklarının en çok dikkat çektiği ilçelerden birisi olan Zeytinburnu’nda özellikle markalı konut projelerinin fiyatları yukarı çekti. Zeytinburnu’nda son dönemde satışa çıkan markalı projelerde metrekare fiyatları 10 bin lirayı aşıyor. Ancak, ilçenin genelinde inşa edilen yeni binalarda metrekare fiyatı 2 bin 500 - 3 bin 500 lira seviyesinde bulunuyor. Mevcut sitelerde ise metrekare fiyatı 4 ile 5 bin lira arasında değişiyor.

- Ataşehir de fiyat farkının açıldığı ilçelerden biri. Özellikle İstanbul Finans Merkezi kapsamında inşa edilen projelerde metrekare fiyatının 8 bin liraya kadar çıkması ve bu rakamların daha da yukarı çıkacağı beklentisi, farkın açılmasına neden oluyor. Ataşehir’de satılık konutların ortalama satış fiyatı 3 bin lira olurken, mevcut sitelerde ise 4 bin lira seviyesinde.

- Son dönemde yeni projelerin inşa edilmeye başlandığı Kartal’da ortalama metrekare fiyatı 1.500 lira civarında.

Ancak yeni inşa edilen markalı projelerde lansmanlar 3 bin 500 lira ile 5 bin 500 lira arasında metrekare fiyatlarla yapılıyor. Yeni ve mevcut küçük sitelerde ise fiyatlar 2 bin lira ile 2 bin 500 lira arasında.

- İstanbul’da merkezi lokasyonlarda, arsa değeri yüksek konutlar da çevresindeki konutlarla fiyat farkını açıyor. Mecidiyeköy, Zincirlikuyu, Acıbadem, Maçka, Beşiktaş, Kadıköy, Maslak gibi yerlerde yeni konutlar çevresindeki konutlara da fark atıyor.

Haberin Devamı