Gazete Vatan Logo

Reytingi en yüksek Amerikan şovu

George Bush'un 27.5 saati havada geçen ve toplam 30 saatlik sürpriz Bağdat ziyareti tarihin en gizli ve en başarılı halka ilişkiler çalışmasıydı. Irak'ta işlerin kötüye gitmesi yüzünden kamuoyu yoklamalarında sürekli puan kaybeden Bush, böylece imaj parlattı

Amerika Başkanı Bush, ülke geleneklerinde önemli bir yere sahip olan Şükran Günü yemeğini Irak cephesindeki 600 askeriyle birlikte yiyerek büyük bir sürpriz yaptı. Ziyaret bitip de Bush'un uçağı Bağdat'tan havalanana kadar hiçbir şekilde dışarı sızmayan bu ziyaret, hazırlık aşamasından sonuna, başarılı bir "halkla ilişkiler" çalışması olarak tarihe geçti. Aslında Bush, Ekim ayının ortalarından beri bu ziyareti planlıyordu. Ancak güvenlik nedeniyle yardımcısı Dick Cheney'in bile haberi olmadı. Cheney çarşamba akşamüstü gazetecilere Bush'un Şükran Günü yemeğini Teksas'taki çiftliğinde ailesiyle yiyeceğini duyurdu. Hatta mönü bile açıklandı. Savunma Bakanı Rumsfeld ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice geziden gün içinde bir video konferansla haberdar edildi.

Eşinin bile haberi yoktu
Irak'taki yetkililerden de sadece General Abizaid, Generel Sanchez ve ABD'nin Irak temsilcisi Paul Bremer'in haberi vardı. Bayan Bush ile çiftlikte Şükran Günü yemeğine gelen ABD eski Başkanı babası ve annesi de geziyi burada son anda öğrendiler.

* Bush, Teksas'taki çiftliğinden çarşamba günü yerel saatle 20.25'te ayrıldı. Konvoy olmaksızın havaalanına giden Bush ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, burada başlarına geçirdikleri şapkaları daha da indirerek yüzlerini gizlediler. Görevlilere uçağın bakım için Washington'a götürüldüğü söylendi. Uçak Washington'daki havaalanında dev bir hangara girdi. Bush burada diğer Air Force One uçağına geçti. Ardından gizli servis ajanları ile 13 gazeteci alındı.

Gazeteciler yemin etti
* Geziden gün içinde haberdar edilen ancak nereye ve neden gidildiğini bilmeyen gazeteciler, uçağa alınmadan önce gizlilik yemini etti. Bu arada gazetecilerin ailelerine veya işverenlerine nereye gittiklerini söylemeleri de yasaklandı. Gazetecilere açıklama uçakta Basın Sekreteri Yardımcısı Claire Buchan tarafından yapıldı. Buchan, yüzünde hınzır bir gülümsemeyle uçakta basının oturduğu bölmeye gelerek "Size haberlerim var! Başkan Bağdat'a gidiyor!" dedi.

Bush uçakta uyudu
* Bush, uçağın Washington'dan havalanmasından sadece 20 dakika sonra uyuya kaldı. Bu arada yolculuk boyunca gazetecilere Terminator 3 ve Open Range adlı filmler izletildi. Gezinin öğrenilmesi halinde ziyaretin iptal edileceği de söylendi. Hatta Bush "Güvenlik çok önemli, bu bebeği (uçağı) her an geri döndürebilirim" dedi.

* Uçuş sırasında bir British Airways (BA) uçağıyla karşılaşılıdı. BA pilotu telsizden şaşkınlıkla "Air Force One'ı mı gördüm?" diye sordu. Pilot gizli bir kod olarak da kullanılan, küçük bir uçağın adı olan "Gulfstream 5" ismini söyledi. BA pilotu da olağanüstü bir durum olduğunu anlayarak yoluna devam etti. Uçak yerel saatle 17.3 1'de Bağdat'a indi. Land Rover jipe binen Bush 12 araçlık bir konvoyla salonun kapısına geldi.

Haberin Devamı