Gazete Vatan Logo

Reuters’in Sabah-atv ve Kanaltürk satışı yorumu

Medya satışları, zor durumdaki AKP Hükümeti’ne yardım edebilir

Son dönemde yapılan medya satışlarını yorumlayan Reuters, “Erdoğan ve arkadaşları partileri kapatılsa bile iktidarda kalmanın hesaplarını yaptığı için Türkiye’de medyanın rolü Başbakan ve partisi için giderek daha büyük önem kazanıyor” diye yazdı. Paul de Bendern imzalı yazıda, “AKP Hükümeti, mahkeme salonunda ve dışında var olma savaşı verirken hükümet yanlısı şirketlerin seri bir şekilde medya organlarını satın alması hükümet için iyiye işaret olabilir” denildi.

Reuters ajansının tüm dünya medyasına duyurduğu yazı şöyle devam etti:

“Erdoğan ve arkadaşları partileri kapatılsa bile iktidarda kalmanın hesaplarını yaptığı için Türkiye’de medyanın rolü başbakan ve partisi için giderek daha büyük önem kazanıyor.

AKP, hızla büyüyen Türk medyasında sık sık eleştiri oklarına hedef oluyor. Ama son aylardaki medya organlarının satışlarının ardından hükümet yanlısı medyanın pozisyonu yavaş yavaş güçleniyor.

Türkiye’nin dominant medya grubu Doğan Grup hükümetten yüz çevirmiş durumda. Bunun gerekçesi olarak dinin kamu hayatına sokulması ve AB reformlarının yavaşlamasını gösteriyorlar.

Son olarak Kanaltürk’ün 30 milyon dolara dini eğilimli gazete Bugün’ün patronu Akın İpek tarafından satın alınması, AKP’nin 2002’de iktidara gelmesinden sonra hükümet yanlısı ve karşıtı olarak iki kampa ayrılan Türk medyasında şok etkisi yarattı.

Albayrak Kral’la ilgili

Kanaltürk’ten önce de Erdoğan’la yakın bağları olan ve çok hızlı büyüyen Çalık Şirketler Grubu’nun 1.1 milyar dolara Türkiye’nin en büyük ikinci medya grubunu satın alması gerçekleşmişti.

Sabah-atv satışı aynı zamanda kamu bankaları ve Katar Yatırım Otoritesi’nin medya kolu tarafından finanse edilmesi nedeniyle gözlerin açılmasına sebep oldu.

Çalık Holding’in başında Erdoğan’ın 29 yaşındaki damadı Berat bulunuyor. Ama soyadına rağmen hükümet yanlısı Yeni Şafak’a sahip olan Albayrak Grubu’yla bir ilgisi yok.

Şimdi başka medya organları da satışa çıkıyor. TMSF, Kral TV’yi Haziran’da ihaleye çıkaracak. Albayrak Grubu’nun Kral ile ilgilendiği biliniyor.

Türk Hükümeti, uzun süreden beri kendilerini İslamcı olarak tanımlayan Türk medyasının bir bölümü tarafından büyük baskı altında. Türban yasağını kaldırma girişimi medyayı daha da politize hale getirdi.

Şimdi Türk toplumunda bir değişim yaşanıyor. AKP’nin büyük destek aldığı yükselen sınıf yani dindar işadamları, laik eliti korkutuyor. AKP’li bir milletvekili, ‘Bu medya grupları Türkiye’nin geniş muhafazakar kesimini temsil ediyorlar. Eleştiriliyorlar, çünkü bazı rakipleri medyanın gücünü onlara kaptırmak istemiyor’ diye konuştu.”

Reuters, Türkiye’de son dönemde yapılan medya satışlarını yorumladı. “AKP, hızla büyüyen Türk medyasında sık sık eleştiri oklarına hedef oluyor. Ama son aylardaki medya organlarının satışlarının ardından hükümet yanlısı medyanın pozisyonu yavaş yavaş güçleniyor” diyen Reuters, Sabah-atv ve Kanaltürk’ün ardından Kral TV ile de Albayrak’ın ilgilendiğini vurguladı

Haberin Devamı