Gazete Vatan Logo

Barış Pınarı Harekatı! Resulayn nerede? Resulayn haritası detayları...

Barış Pınarı Harekatı devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığı Resulayn merkezinin kontrol altına alındığını açıkladı. Resulayn nerede, Fırat’ın doğusu neresi? Resulayn haritası...

Barış Pınarı Harekatı! Resulayn nerede? Resulayn haritası detayları...

Milli Savunma Bakannlığı tarafından yapılan açıklamada, Resulayn'ın merkezinin kontrol alındığını ilan edildi. Peki, Resulayn nerede, Resulayn haritası nasıl? Fırat'ın doğusu neresidir?

RESULAYN NEREDE?

Resulayn, Suriye'nin bir ilidir. Fırat'ın doğusuna yapılması beklenen askeri operasyona verdiği isim olarak dikkat çeken Barış Pınarı Harekatı'nda çıkarma yapılan ilk bölgedir.

Rasüleyn, 360m yükseklikte bulunmaktadır. 55.247 nüfusu barındırmakta olan Rasüleyn'da, Süryaniler, Araplar, Kürtler, Ermeniler ve Çeçenler bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye'nin sınır kenti Ceylanpınar'a bitişik bir sınır kapısı bulunmaktadır.

RESULAYN HARİTASI

FIRAT'IN DOĞUSU NERESİ?

Fırat Nehri'nin doğusundaki en büyük yerleşim alanları Halep'in Ayn El Arab, Rakka'nın Tel Abyad ve Tabka, Haseke'nin Kamışlı, Amude ve Rasulayn ilçeleri ile Deyrizor'un kuzey kesimlerinden oluşuyor.

RESULAYN TARİHİ

Resulayn kendi 578 ve 580 yıllarında iki kez yok olmuştur. Sasaniler kenti tekrar oluşturdu. 640 yılında Araplar tarafından düşürülen kente, Bizanslılar 942 yılında şehre baskın düzenledi. 14. yüzyıl sonunda Timur ise kent tarafından yağmalandı.

Haberin Devamı

Kentte piskoposluk ve birçok manastır vardı. Kent, ayrıca iki cami ve bir Doğu Suriye kilisesi ve çok sayıda okul, hamam ve bahçeler içeriyordu.

100'den fazla kaplıca bulunan Rasülayn'ın en ünlü kaplıcası Nab'a el-Kebrit, kalsiyum lityum ve radyum mineralleri bakımından oldukça zengindir.

Rasülayn kenti, 17 Temmuz 2013’te, PYD ile muhalif El Nusra Cephesi ile Gureba El Şam birlikleri arasındaki şiddetli çatışmalardan sonra bu kez PYD tarafından ele geçirildi.

Rasülayn, 27 Temmuz tarihinde ise IŞİD'in tarafından ele geçirilmiş, kısa bir süre sonra tekrar PYD tarafından ele geçirilmiştir.

21 Ocak 2014'te kentin Cezire Kantonu'na bağlandığı durulmuştur.