Gazete Vatan Logo

Restorasyon kredisinde limit değişti!

TOKİ tarafından sağlanan restorasyon kredisinde üst limit 140.000 liraya yükseltildi.

Restorasyon kredisi için başvuru tarihlerini açıklayan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, kültür varlıklarının restorasyonuna katkı sağlamak için sağladığı restorasyon kredisinde üst limitin 140.000 liraya yükseltildiğini bildirdi.

TOKİ Başkanı Ergün Turan tarafından yapılan açıklamaya göre, 2005 yılında İdare tarafından başlatılan restorasyon kredisi uygulaması kapsamında bugüne kadar 588 restorasyon projesi için 52 milyon 834 bin 860 lira tahsis edilmiş olup toplamda 386 taşınmaz kültür varlığının restorasyonu tamamlandı.

2005 ve 2006 yıllarında üst limiti 75 bin lira olan restorasyon kredisinde üst limit 2010'da 80 bin, 2011'de 90 bin, 2012'de 105 bin, 2013'te 115 bin, 2014'te ise 125 bin lira olarak belirlenirken 2015 yılında ise 140 bin liraya yükseltildi.

TOKİ, 2015 yılı restorasyon kredisi başvurularını 1-30 Nisan'da kabul edecek olup her bir proje için keşif özetinin yüzde 70'ine kadar ve 140 bin lira üst limitli olmak şartıyla kredi sağlıyor.

BAŞVURULAR 1 NİSAN'DA

Haberin Devamı

İdare, 2015 yılı restorasyon kredisi başvurularını 1-30 Nisan'da kabul edecek. Her bir proje için keşif özetinin yüzde 70'ine kadar ve en fazla 140 bin lira olmak üzere kredi kullandırılabilecek.

Restorasyon kredisi için yapılacak müracaatlarda, özel mülkiyetteki yapıların, kültür ve tabiat varlıkları kurullarınca alınmış "tescil" kararı, onaylı rölöve ve restorasyon projelerinin bulunması gerekiyor.

KENT DOKUSUNUN İYİLEŞTİRİLMESİNE ÖNCELİK

Kredilerde özelikle tarihi kent dokularını iyileştirilmesine yönelik olan ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki projelere öncelik verilecek. Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının, mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri ve kullanım amacı göz önünde bulundurulacak.

Taşınmaz kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin, yapının kültür varlığı niteliğinin devamını sağlaması, gerekirse sağlıklaştırılması ve işlev kazandırılması amacına yönelik olması zorunluğu bulunuyor.

Haberin Devamı

TOKİ'nin bugüne kadar kredilendirdiği projeler, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Amasya, Bartın, Çanakkale, Elazığ, Erzurum, Muğla, Mardin, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, Isparta, Tekirdağ, Şanlıurfa ve Artvin illeri, Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Taraklı, Bolaman, Bandırma, Ayvalık, Milas, Ula, Foça, İnegöl, Mudanya, Midyat, Seydiler, İnebolu, Alanya, Akçaabat, Osmaneli, Mudurnu, Kemaliye, Göynük, Taraklı, İncesu, Datça, Yatağan, Bodrum, Zile ve Daday ilçeleri ve Mustafapaşa, Birgi, Kalkan, Çavuşin, Uzungöl beldelerinde yer alıyor.

Başvurular TOKİ'ye bizzat yapılabileceği gibi İdare'nin İstanbul hizmet binası adresine kargo ve diğer posta araçlarıyla da gerçekleştirilebilecek. Başvuruda bulunacak vatandaşlar, istenilen bilgi ve belgeleri "www.toki.gov.tr" adresinde " TOKİ faaliyetleri, krediler,restorasyon kredileri" linkinden görebilecek.