Gazete Vatan Logo

Restorandan alıp satışı patlattılar

*Ekonomiyi ve siyasi gelişmeleri yakından takip eden vatandaş, daha temkinli para harcıyor. Artık restoran değil hamburger, döner, tavuk gibi uygun fiyatlı ve doyurucu yemekleri seçiyor. **Bu trend aralarında dünya devlerinin de olduğu zincirlerin satışlarını % 20-25 yukarı çekti. Sektördekiler, “İnsanlar karnını doyurmaya odaklandı. Restoranlardan müşteri alıyoruz” diyor.

Restorandan alıp satışı patlattılar

Kurlardaki dalgalanmalar, çevre ülkelerdeki sıkıntılar, belirsizlik ve bunların ekonomiye yansıması insanları ceplerindeki parayı daha dikkatli harcamaya yöneltti. Daha temkinli harcama yapan tüketiciler, yeme-içme konusunda da restoranlar yerine hızlı ve ucuz olan hamburger, tavuk ve döner gibi yiyeceklere ağırlık vermeye başladı. Özel soslu kızartılmış tavuklardan hamburgere, dönerden köfteye birçok yemekte geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan yüzde 20 ile 25 artış bu trendin en büyük göstergesi... Dev zincirlerin ikinci mönüyü yarı fiyatına veren ikili promosyonlarının iki kişinin 17-18 TL’ye doymasına imkan vermesi tüketicinin tercihlerinin değişmesinde etkili oluyor.

Sektör temsilcileri, “Kaliteli ürünleri uygun fiyatlara sunuyoruz. Son dönemde ekonomik gelişmelerin de etkisiyle sektörde yüzde 20-25 arasında değişen oranlarda artış var. İnsanlar artık tamamen karnını uygun fiyata doyurmaya odaklandı” değerlendirmesini yaptı.

Marka bazında baktığımızda da farklı bir değerlendirme yok. Örneğin Burger King, Sbarro, Popeyes, Arby’s ve Usta Dönerci gibi markaları Türk tüketicisiyle buluşturan TAB Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kurdoğlu, son dönemde satışlarının yüzde 20 arttığını anlattı. Kurdoğlu, “Biz krizleri en az hissedenlerdeniz. Zaten uygun fiyat ve kampanyalarla müşterilerimize ulaşıyoruz. Ancak son dönemde satışlarda geçen yıla göre yüzde 20 artış var” dedi.

Haberin Devamı

Her bütçeye uygun menü var

KFC Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Zeliha Şener, Türkiye’de 12 milyonu aşkın kişinin fast food’u tercih ettiğini ve bu tüketicilerin yaklaşık yüzde 20’sinin tercihleri arasında tavuğun birinci sırada olduğunu belirtti. Fast food tüketiminde tavuğu seçenlerin oranının bir önceki yıla göre yüzde 46 arttığına dikkat çeken Şener, şöyle devam etti: “KFC olarak 2014 yılında 4 bin 300 ton tavuk alımı yapmıştık. 2015 yılındaki tavuk alımımız ise 4 bin 500 ton olarak gerçekleşti. Tüketimimizin yarısı kanat, bu rakam 44 milyon adet tavuk kanadı demek. Türk insanı kanat yemeyi çok seviyor. KFC olarak, tavuk severlere parça tavuktan, dev kova menülerine, kanattan dürüme ve burgere kadar birçok farklı damak zevkine ve bütçeye hitap eden zengin ürün çeşitliliği tüketimi artırıyor.”

Haberin Devamı

En hızlı büyümenin Anadolu’da gerçekleştiğini de belirten Şener, bu trendin 2016’da da devam edeceğini kaydetti.

Kasap Döner, Köylü Güzeli ve İki Satır markalarıyla sektörde olan Global Restoran Yatırımları A.Ş.’nin Genel Müdürü Bahar Özürün, sektörün 2008’den bu yana her yıl ortalama yüzde 25 büyüdüğünü anlattı. Türkiye’de günde 1.500 ton döner tüketildiğini ve tüketimde son dönemde artış olduğunu kaydeden Özürün, “Göz önünde pişirilmesi, et kalitesinin kolaylıkla anlaşılması, hızlı ve pratik servisi ve ekonomik fiyatı sayesinde döner çok tüketiliyor” diye konuştu.

Yüzde 95 doymak istiyor

Döner Stop’un kurucusu Can Köseoğlu, insanların ekonomik şartlar ve ülkenin durumuna göre harcadığı paraya dikkat ettiğini vurguladı. Artık insanların uygun fiyata sunulan kaliteli ürünlere yöneldiğini ve bu trendin kendi alanlarında da yaşandığını kaydeden Köseoğlu, şöyle devam etti: “Tüketici artık yüzde 90-95 doyma fikriyle yemek yemeye gidiyor. Doyarken de kaliteli ve uygun fiyatlı ürünler olmasına dikkat ediyor. Bizim tarafta geçen yıla göre satışlarda yüzde 20-25 artış var. Biraz restoranlardan çaldığımızı görüyoruz. Trend bir süre böyle gidecek gibi görünüyor.”

Haberin Devamı

Bu trendi promosyonların da desteklediğini kaydeden Can Köseoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim menümüzde 6.5 liraya köfte ve ekmek var. 16 TL’ye de menümüz var. Ama aynı zamanda ikili promosyonlar çok ilgi görüyor. Örneğin iki kişi sadece 17.5 liraya iki tavuk menü yiyebiliyor. Dolayısıyla bu promosyonlar da tercih edilmemizde öne çıkıyor.”