Gazete Vatan Logo

Reste rest!

Hong Kong’da demokrasi yanlısı protestocular hükümete seçim yasasının değişmesi için ültimatom verdi. Çin’in desteğini alan hükümet ise ‘geri adım atmak yok’ dedi

Hong Kong’da 2017 seçimlerine sadece Pekin’in onayladığı adayların katılacağının açıklanmasıyla başlayan ve 5 gündür devam eden demokrasi eylemlerinde dün kritik açıklamalar geldi. Meydanları doldurarak kararın iptali için hükümete baskı yapan 80 binden fazla Hong Konglu Pekin destekli Hong Kong Yönetimi Başkanı Leung Chun Ying’in istifa etmesi ve açıklanan sınırlı seçim reformunun geri çekilmesi için çarşamba gününe kadar süre verdi. Bu ültimatoma olumlu yanıt verilmemesi durumunda gösterilerin büyüyeceğini belirttiler. Ancak Hong Kong rejimi bu reste restle cevap verdi. Seçim konusunda geri adım atılmayacağı açıklandı. Protestoların sürdüğü semtlerde okullar kapalı, kamu kuruluşları çalışmaz halde. Borsada tarihi düşüş yaşanırken üniversite öğrencileri de dersleri boykot ediyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nin 65’inci kuruluş yıldönümü kapsamında çarşamba günü için planlanan havai fişek gösterisi iptal edildi. Kuruluş yıldönümünün ve ertesi günün resmi tatil olması itibariyle, gösterilere daha fazla kişinin katılacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Kritik gün bugün

Başkan Leung, Occupy Center (Merkezi İşgal Et) hareketinin polisin meydanları terk etmesi nedeniyle eylemlerine son vermesi gerektiğini belirtti. Hareketin öncülerinden Chan Kin Man ise Leung’un istifası durumunda, atılacak adımlara karar verilene kadar protestoları durdurabileceklerini açıkladı. Chan, istifanın, hükümetin iyi niyetine dair önemli bir işaret olacağını belirtti. Beyaz Saray, taleplerine destek verdikleri protestoculara görüşlerini barışçıl şekilde ifade etmeleri, yerel yöneticilere ise itidal çağrısı yaptı. Çin ise dünyayı ‘içişlerine karışılmaması’ konusunda uyardı.

Şemsiye devrimi twitter’da

Göstericilerin gaz bombalarına karşı kullandıkları şemsiyeler nedeniyle isyanın adı ‘Şemsiye devrimi’ olarak geçiyor. Aynı şemsiyeler dün de sağanak yağışa karşı korunmak için kullanıldı.

Çinliler habersiz

Çin, Hong Kong yönetimine seslenip, ‘yasa dışı’ olarak tanımladığı gösterileri kontrol altına alması çağrısı yaptı. Oysa ki Çin’de yaşayan yüzmilyonlarca kişi yanıbaşlarında yaşanan gelişmelerden habersiz. Tamamen devletin kontrolü altında olan ve sansürden geçmeden hiçbir haberin yayınlanmadığı Çin gazeteleri ve televizyonları 5 gündür devam eden Hong Kong protestolarıyla ilgili tek bir haber bile yayınlamadı.

Haberin Devamı

KRİZİN KRONOLOJİSİ

- 1987: Çin ve Birleşik Krallık hükümetleri 1997’de Hong Kong’da yönetimin el değiştireceği 1997 tarihinden itibaren ‘güçlü, özerk bir yapı’ oluşturulması konusunda uzlaşıya vardı. Hong Kong bu anlaşmayla sadece savunma ve dışişleri politikalarında Pekin’e bağlandı.

- 2004: Çin, 1987 anlaşmasının kendisine Hong Kong’daki seçim sistemini değiştirme hakkı tanıdığını iddia etti.

- 2008: Çin 2017’den itibaren Hong Kong’da doğrudan seçimlere izin verilebileceğini söyledi.

- Haziran-Temmuz 2014: Demokrasi yanlıları resmi olmayan bir ‘reform referandumu’ ve büyük bir sokak gösterisi düzenledi. Çin yanlıları ise yanıt olarak kendi mitinglerini yaptı.

- Ağustos 2014: Çin 2017’de ‘serbest’ seçimlerin düzenleneceğini açıkladı ancak sadece Pekin’in onayladığı adayların seçimlere katılabileceğini söyledi. Hong Kong sokaklarında protestolar başladı.

Haberin Devamı

- 22 Eylül 2014: Hong Kong’taki öğrenciler bir hafta okula gitmeyeceklerini ve sistemi boykot ettiklerini duyurdu.