Gazete Vatan Logo

Resmen başvurduk

BTK Başkanı Tayfun Acarer açıkladı

Avrupa Adalet Divanı tarafından verilen unutulma hakkı çerçevesinde Avrupa Birliği (AB) vatandaşları hazirandan itibaren kendi istekleri doğrultusunda Google’daki arama sonuçlarını sildirmeye başladı. ‘Unutulma hakkını’ sadece Avrupa vatandaşlarına tanıyan, diğer ülkeleri kapsama almayan Google’a Türkiye’den de başvuru gitmiş.

SES BEDAVA OLACAK

Habertürk’ten Deniz Çiçek'in sektör ile ilgili sorularını yanıtlayan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, kurum olarak Google’a resmi başvuru yaptıklarını açıkladı. Acarer, “Unutulma hakkı için Google ile görüşüyoruz. Unutulma hakkının bir insanlık hakkı olduğunu düşünüyoruz. Google’ın da bazı çekinceleri var. Ayrı bir yapılanma ve ayrı bir sistemin çalışması gerekiyor. Türkiye için de olmasını istiyoruz. Google’ın vereceği karar. Biz başvurduk” dedi.

Bu arada viber gibi uygulamaların da artık telefon görüşmesi için tercih edildiğini anlatan Acarer, “Görüşme bedava olsa da datadan yiyor. Eskiden ses kullanımı datanın üstündeydi. Şu anda data öne geçti. Bir iki sene sonra ses belki ücretsiz olacak ya da belli saatlerde ücretsiz olacak ve onun dışında sadece internet kullanımı yapılacak. Şu anda bütün uygulamalarda çok ciddi internet kullanılıyor. Hatta gönderilen data da artmaya başladı. Çekip resim ve video yolluyorsun. Bu da giden data demek. Bir fotoğraf ve bir video gitmesi 500 SMS’e bedel” diye konuştu.

‘Akıllı telefonlarınızı akıllıca kullanın’ BTK Başkanı Acarer’den fatura mağduriyetleri olmaması için akıllı telefonların akıllı kullanılması için uyarı geldi. Acarer, “Her 100 telefondan 90’ı akıllı. Bu telefonlara yüzlerce uygulama indiriliyor. Bu uygulamalar, kullanmasan da data paketinden yiyor. Ciddi fatura şokları yaşanmaya başlandı” dedi. Acarer, yaşanan sorunun büyümesi üzerine, isteyen abonelerde limit aştığında hattın otomatik olarak kapatılmasına yönelik bir çalışma düşündüklerini açıkladı. Son 10 yılda konuşma bedellerinin ciddi oranda düştüğünü anlatan Acarer, “Geçmişte ödediğiniz bir fatura bedeli ile şu anda 2 bin dakika konuşma, 3 bin SMS ve üstüne bir de 4 GB internet alıyorsunuz. Sokaktaki vatandaş bin dakika alıyor ama en fazla 340 dakika konuşuyor. Orada operatör kazanıyor. Herkes tarifesini sonuna kadar kullansa işletmeciler zarar eder. Bütün tarifelere bakın, en düşüğü 500 dakika. Demek ki çoğu kullanamıyor. Benim de var paketim” dedi. Cepte numara taşımaya da değinen BTK Başkanı sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

3 AYDA BİR NUMARA TAŞIYORLAR

Haberin Devamı

“Dünyada ilk defa taşınan cep telefonu numarası sayısı, ülkedeki abone sayısını aştı Gençler üç dört ayda bir nerede kendine uygun tarife görürse taşıyor. Numarasını taşıyan hatlarda çalan bip sesi için de çalışma yapacağız. Aboneye seçim hakkı vereceğiz. Abone istemiyorsa o ses çıkmayacak.” ‘Yerli cebe ayrımcılık yapılmalı’ “Taksit yasağı ile ithal cepte bir miktar düşüş oldu ama bazı formüll erle bunu aştılar” diyen BTK Başkanı Tayfun Acarer, sözlerine şöyle devam etti: “İthal cep satışındaki düşüş yüzde 10’larda kaldı. Bu yasakta başka dengeler var. Gönlümüz, Türkiye’de üretilen telefonlara pozitif ayrımcılık yapılmasından yana. Yerli sektöre pozitif ayrımcılık yapılırsa, Türkiye’de üretilen telefonlarda atılım olabilir. Türkiye’de üretildiği için ithalat da ona göre düşecek.” ‘Reklam SMS’leri faydalı’ BTK Başkanı, reklam bazlı SMS’lerin istihdam yarattığı için faydalı olduğunu söyledi. Acarer, “Cep telefonlarına gelen reklam içerikli SMS ve aramalar için engelleyici unsurları geliştirdik. Beni aramasın diyorsanız onun formülü var. Bu tür aramalar aslında bir alternatif sunmadır. Tümünü kapatabilirsiniz ama bu sefer hiçbir şeyden haberiniz olmaz. Ben daha hoşgörülü bakıyorum çünkü 10 binlerce gencimiz burada çalışıyor. Bunların kesilmesi işime gelmiyor” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı