Gazete Vatan Logo

Resepsiyonda türban da vardı, feministler de...

Çankaya Köşkü’nde verilen resepsiyonda Türban da vardı, feministler de...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, medya, sivil toplum kuruluşları, işadamları ve dini liderleri ağırladığı ikinci resepsiyonda, “Meşru bir cumhurbaşkanı olan Talabani ile tabii ki görüşürüm. Tüm Türkiye’nin organizasyonu EXPO’yu mutlaka alacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, medya ve sivil toplum kuruluşları yöneticileri ile işadamlarını ve dini liderleri ağırladığı ikinci resepsiyonda değişik konularda sorulara muhatap oldu.
Abdullah Gül’ün resepsiyonda soruları yanıtlarken verdiği mesajlar şöyle:



SİVİL ANAYASA: Geniş katılımlı açık şeffaf Türkiye ileriye taşıyacak bir anayasa yapılmalı. Herkes bu sürece pozitif katkıda bulunmalıdır.

YETKİ KISILMASI: Anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanının yetkilerinin kısılacak olmasından rahatsız değilim. Cumhurbaşkanlığı icraat değil, temsil makamıdır. Temsil görevini yerine getireceğim. Ben pozitif lider, vizyoner olacağım. İşimi en iyi şekilde yaparım, hiç merak etmeyin. Atatürk’ün belirttiği gibi çağdaş medeniyet seviyesine çıkmak için pozitif düşünmek gerek. Önümüzde AB gibi önemli projeler var. Türkiye’ye gıptayla bakılıyor.

SORUMLULUKLARIM FARKLI: (Aktif siyasetten buraya gelenler sıkılır. Böyle bir ruh haliniz var mı?) Ne kadar aktif olduğumu görüyorsunuz. Kuralların olduğu bir ortamdayım, sorumluluklarım daha farklı. Milleti temsil ediyorsun, milletin şanı, şerefini temsil ediyorsun. Bütün bunlar var ve bunun da kuralları oluyor.

HÜKÜMET İCRAAT MAKAMI: Hükümet icraat makamı, onlar günlük işleri, icraatı yapacaklar, biz de moral, manevi konularda, öncülük yapacağız, destek vereceğiz. Avrupa’ya gidin İtalya’ya başbakanlığa, cumhurbaşkanlığına girerken, tarihi ihtişamı görüyorsunuz. İngiltere’de sarayın ihtişamını görüyorsunuz. Fransa’ya gidin hep aynı şekilde... Bunlar ülkelerin şanı ve şerefi olmuş makamlar. O bakımdan kurallar belki bizi sıkabilir, ama bunlar da önemli bir şeyi ifade ediyor. O bakımdan alışıyoruz. Yeminimize bakarsanız Türkiye’yi güçlendirmek, bir taraftan da Türkiye ve Türk milletinin şanını şerefini yüceltmek var.

KOMUTANLAR: (Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt’ın yapacağı tebrik ziyaretine ilişkin) Komutanların kıtaları gezi programı 30 Ağustos’tan itibaren biliniyordu. Her şey normal cereyan ediyor.

BİRLİKTE TAKİP EDİYORUZ: (Suriye’nin bombalandığı iddiaları..) Takip ediyoruz, hem Dışişleri, hem Genelkurmayımı’zla birlikte.

TALABANİ’YLE GÖRÜŞÜRÜM: (Sezer’in kabul etmediği Irak Devlet Başkanı Talabani ile görüşüp görüşmeyeceği) Meşru bir cumhurbaşkanıyla tabii ki görüşürüm.

RESEPSİYONA NEDEN GİTMEDİ?: (Adli yılın resepsiyonuna katılmama gerekçesi sorulunca) Her resepsiyona gideceğim diye bir şey yok.

EXPO’YU MUTLAKA ALACAĞIZ: EXPO’ya talibiz. İzmir’i aday gösterdik, bir de Milano aday. Bu o kadar büyük ki, olimpiyatlardan da büyük bir organizasyondur. 1990’lı yıllarda İspanya’da yapıldı. 50 milyon kişi oraya gitti. 2015’te İzmir’de yapılırsa bu tüm Türkiye’nin organizasyonu olacak. Bunu kazanmamız lazım. İşin başında Dışişleri Bakanlığı var. Tanıtma Fonu’ndan büyük miktarda bir para koyduk. Bunu muhakkak alacağız. Kayseri de bir laf vardır; ’El içinde vasiyet ettik, ölmeyince olmaz.’


İŞ DÜNYASI TAM KADRO
Resepsiyonda iş dünyasını temsil eden isimlerden biri de TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ oldu.


“Birlikte olacağımız günler de gelecek”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dünkü resepsiyonda Köşk’ün kapılarını feministlere de açtı. Uçan Süpürge’nin Koordinatörü Halime Güner’le Gül arasında geçen diyalog ilginçti...

H. Güner: Buraya gelip gelmemekte tereddüt ettim. Çünkü bir kadın yan odada ya da yukarıda kapalı.

Gül: O çok güçlü bir insan üstesinden gelir.

H. Güner: Bu kadına yönelik bir şiddet.

Gül: Bu bir şiddet değil...

H. Güner: Sizin de türbanlılarınız var ama biz görmüyoruz. Canımız acıyor kadınlar için.

Gül: Bir gün Hayrünnisa Hanım’la birlikte olacağımız günler de olacak. Yakında olur inanın.



Türbanlı Piyade: Hayrünnisa Hanım gölgelerde kalmasın!

Yedi yıl sonra Köşk’e çıkan ilk türbanlı kadın olan Başkent Platformu Dönem Başkanı Zeynep Piyade ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül arasında şu diyalog geçti...

Z. Piyade: Hayrünissa Hanım neden yok?

Gül: İnşallah onunla da yapacağız.

Z. Piyade: En kısa zamanda bekliyoruz. Hayrünisa Hanım gölgelerde kalmasın.

Gül: O zaten gölgelerde kalacak kadın değil.


BASINA ÖZEL İLGİ

Gül, resepsiyonda gazetecilere özel ilgi gösterdi, hal-hatır sordu. VATAN Gazetesi Genel Yayın Müdürü Tayfun Devecioğlu ve Ankara Temsicisi Bilal Çetin de Gül’ü tebrik etti.


Genç Siviller ‘Converse’ ile geldi

Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşk’ünün kapılarını solcu, antimilitarist gençlere de açtı. Köşk’teki resepsiyona Genç Siviller Hareketi temsilcisi Turgay Oğuz, siyah takım elbisenin altında Converse ayakkabı ile geldi. Oğuz, Gül’e hareketlerinin simgesi olan vişne çürüğü Converse ayakkabı getirdi. Hediyeye sevinen Gül, “Ayakkabı numaramı tutturmuşsunuz. Tam da 43 numara giyiyorum” dedi.

Tokalaşma bitmek üzereyken salona giren siyah spor ayakkabılı Gül’le tokalaştıktan sonra hızla içeri geçti. Bu gencin Genç Siviller Hareketi’n-den 33 yaşındaki ODTÜ Siyaset Bilimi Mezunu akademisyen Turgay Oğuz olduğu ortaya çıktı. VATAN’ın ulaştığı Oğuz, davetin önceki gece telefonla yapıldığını söyledi. Oğuz, Köşk’e geldiğinde, protokol görevlileri tarafından, spor ayakkabıyla davete katılamayacağı yönünde uyarıldığını, ancak daha sonra salona girmesine izin verildiğini anlattı. Turgay Oguz, siyah takım elbise altına uyumlu olması için hareketlerinin simgesi vişne çürüğü yerine siyah konverse ayakkabı giydiğini söyledi. Oğuz, resepsiyonda Gül’le yaptığı sohbeti şöyle anlattı: “Sayın Cumhurbaşkanı, çevresindeki konuklara dönerek, ’Siz bu gençleri tanıyor musunuz?’diye sordu. Davetliler tanımadıklarını söyleyince Gül, ’Bu gençler mizah dolu keyifli metinler yazıyor. Çok güzel ironilerle muhalefet yapıyorlar. Demokrasi için çabalıyorlar’ dedi.”


BEZ AYAKKABILI KONUK

Genç Siviller Hareketi Temsilcisi 33 yaşındaki Turgay Oğuz, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetine takım elbise altına siyah spor ayakkabıyla katıldı.


Köşk’teki davete kimler katıldı?

Çankaya'da 7 yıl süren türban kaynaklı “kamusal alan” tartışması dün bitti. Cumhurbaşkanı Gül’ün dün verdiği resepsiyona, Başkent Kadın Platformu Başkanı Zeynep Piyade türbanlı olarak katıldı. Davete katılanlar özetle şöyle:

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, HalkBank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat, TİM Başkanı Oğuz Satıcı, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, HAK-İş Başkanı Salim Uslu, TGC Başkanı Nazmi Bilgin, TGS Başkanı Ercan İpekçi, ÇGD Başkanı Ahmet Abakay, AA Genel Müdürü Hilmi Bengi de yer aldı. Davete katılan işadamları ise şöyle: Remzi Gür, A. Nazif Zorlu, Ali Sabancı, Tuncay Özilhan, Cihan Kamer, Fettah Tamince, Abdülkadir Konukoğlu, M. Nazif Günalp, Necati Kurmel, Erol Üçer, Hamdi Akın, Nurettin Çarmıklı, Muzaffer Akpınar, Fettah Tamince ve Murat Dedeman.

Ermeni Patriği Mesrop Mutafyan ve Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva ile Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’ın da geldiği ravete Patrik Bartalemeos ise katılmadı. Gül, Sezer döneminde bazı İslamcı basın yayın organlarına uygulanan ambargoyu kaldırdı. Resepsiyona Vakit, Yeni Asya, Samanyolu TV ve CHA Genel Yayın Müdürleri de katıldı. İnsan Hakları Vakfı ile feminist kadın örgütleri de ilk kez Köşk’e adım attı. İHD Başkan Yardımcısı İsmail Poyraz ile İHV Başkanı Yavuz Önen Gül’ü tebrik eden isimler oldu. Uçan Süpürge Koordinatörü Halime Güner, Ka-Der’-den Selma Acuner de resepsiyonda hazır bulundu. Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı İoanna Kuçuradi de geldi. Alkollü içki ikramının yapıldığı davete Reuters, AP ve El Cezire televizyonu temsilcileri de hazır bulundu.

Haberin Devamı