Gazete Vatan Logo

Resepsiyonda ‘mini zirve’

Cumhurbaşkanı Gül’ün Köşk’te ilk verdiği resepsiyonuna muhalefet katılmadı

Resepsiyon Salonu’nun kameralardan uzak yerinde Başbakan, Org. Başbuğ ile Meclis Başkanı yarım saat sohbet etti...



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “türban” hassasiyeti nedeniyle, iki ayrı resepsiyon verme geleneğini bu yıl da sürdürdü. Cumhurbaşkanı Gül, öğle saatlerinde verdiği ilk resepsiyonda devletin zirvesini ağırladı.

Çankaya Köşkü Büyük resepsiyon salonu, karşılama seremonisinin ardından, devletin zirvesinin “mini zirvesine” sahne oldu. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Resepsiyon Salonu’nun kameralardan uzak, en dipteki yerinde başlayan buluşmasına, konuklarını karşıladıktan sonra Cumhurbaşkanı Gül de katıldı. CHP Genel Başkanı Köşk protestosunu sürdürürken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de resepsiyona katılmadı. DTP’liler ise “asker ile karşılaşıp gerginliği tırmandırmamak” gerekçesi ile öğlen yerine akşamki resepsiyona gittiler.

Bin davetliyle tokalaştı

Konuklarını Şeref Salonu’nun kapısında karşılayan Gül, yaklaşık bin davetlinin elini sıktı. Gül, tokalaşma öncesi gazetecilerin Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Karşılama ve tokalaşma seramonisi sırasında salona ilk giren TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin oldu. Şahin’i, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ takip etti. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları ard arda salona girme geleneğini uygulamadılar. Orgeneral Başbuğ, Başbakan’ın hemen ardından ve Kuvvet Komutanlarından ayrı olarak tokalaşma seremonisini yerine getirdi.

Salonda zirve

Meclis Başkanı Şahin, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Başbuğ, Gül ile tokalaşmalarının ardından konuşarak, Büyük Resepsiyon Salonu’nun iç kısmına doğru yürüdüler. İlerleyen saniyelerde Şahin, o sırada tokalaşma seremonisini tamamlayarak salona geçen Kuvvet Komutanlarının yanına doğru yöneldi. Bu sırada Başbakan ve Orgenaral Başbuğ salonun en uç noktasındaki bir masanın etrafında sohbet etmeye başladılar. Bir süre sonra AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu ikilinin yanına geldi. Yaklaşık bir dakika süren üçlü sohbete, kuvvet komutanlarının yanından ayrılan Mehmet Ali Şahin de katıldı. Şahin’in gelmesini takiben Aksu ayrıldı. Saat 14.05’ten itibaren görüşme üçlü devam etti. Cumhurbaşkanı Gül de konuklarını karşılama seramonisini tamamladığı, 14.20’den itibaren Resepsiyon Salonu’na arka kapıdan dolaşarak giriş yaptı ve “mini zirveye” katıldı.

Muhalefet katılmadı

“Demokratik açılım” tartışmalarından kaynaklanan gerilim resepsiyonun katılımcılarına da yansıdı. CHP Genel Başkanı Baykal, Köşk protestosunu bu yıl da sürdürdü ve davetli olmasına karşın resepsiyona katılmadı. Resepsiyona davetli olmasına karşın katılmayan bir diğer lider ise MHP Genel Başkanı Bahçeli oldu. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün ise birkaç gündür devam eden rahatsızlığı nedeniyle davete katılamadığı öğrenildi. Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdullatif Şener, Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ve DSP Genel Başkanı Masum Türker resepsiyona katılarak, Gül’ü tebrik ettiler. Resepsiyonda MHP’yi Behiç Kılıç ve Bekir Aksoy temsil etti. CHP’nin köşk protestosuna karşın İstanbul Milletvekili Bayram Meral konuklar arasında yer aldı. Meral, VATAN’ın sorusu üzerine, “Orası Atatürk’ün evi, gitmekten hiç rahatsız değilim. Ben oraya her zaman giderim. Genel Başkan da çıkıyor Köşk’e. Diyelim Deniz Baykal Cumhurbaşkanı oldu, o zaman AKP’liler gelmezse ne olacak? Böyle devlet düzeni olur mu?” dedi.

Sütunlar kaldırıldı ekran yerleştirildi

Büyük Resepsiyon Salonu’nda bu yıl birtakım yeniliklere gidildiği görüldü. Cumhurbaşkanı Gül’ün tokalaşma seremonisi için durduğu noktanın arka kısmındaki sütunların kaldırılarak, sarı renkten vizon rengine boyandığı dikkat çekti. Bu düzenlemeye vizon renginin fotoğraf ve kamera çekiminde ışığı daha net ve iyi yansıttığı için gidildiği belirtildi. Ayrıca yine aynı bölümde görüntüyü tamamlaması için orkide ve lilyum çiçeklerinden oluşan çiçeklerin özel dizayn edilerek yerleştirildiği dikkat çekti. Salondaki bir diğer yenilik ise Resepsiyon Salonu’na yerleştirilen LED tipi ekran oldu.

ÇOCUKLAR DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLADI

Cumhurbaşkanı Gül’ün konuklarını karşılama seremosinde renkli görüntüler yaşandı. Engelli milli sporcular, Dünya ve Avrupa Satranç Şampiyonu unvanlı minik satrançcılar da davetliler arasındaydı. Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa Satranç Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil eden miniklere özel ilgi gösterdi. Minik satrançcılar Gül’ün doğum gününü kutladılar. Gül de bunun üzerine gazetecilere dönerek, “doğum günümü kutluyorlar” dedi.

RESEPSİYONA KİMLER KATILDI?

Resepsiyona TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ,Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Bakanlar Kurulu üyeleri, eski TBMM Başkanları İsmet Sezgin ve Yıldırım Akbulut, kuvvet komutanları, milletvekilleri, Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Dışişleri Bakanlığı diplomatları, Ankara Valisi Kemal Önal, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal, Muhafız Alayı Komutanı ve Gül’ün önceki Başyaveri Kurmay Albay Metin Özbek, engelli milli sporcular, Dünya ve Avrupa Satranç Şampiyonu unvanlı minik satranççılar ve çok sayıda davetli katıldı.

Haberin Devamı