Gazete Vatan Logo

Renault’dan elektrikli araç

Renault’nun ilk elektrikli aracı Fluence, Bursa’da üretilecek

Türkiye, dünyada Renault’nun ilk yüzde 100 elektrikli aracını üreten ilk ülke olacak. Oyak Renault, elektrikli Fluence’in üretimine 2011’de başlayacak. Tüm dünyaya ihraç edilecek araçtan şimdiden 10 bin adet sipariş alındı. Renault Başkanı Ghosn, “Bu bir devrim” dedi

Küresel krizde çıkış yolunu elektrikli otomobillerde gören Renault, Türkiye’ye kilit rol verdi. Oyak’la ortaklıklarının 40’ıncı yılını kutlayan Fransız üretici, Bursa fabrikasını elektrikli araçların üretim merkezi yapacak. Renault, Frankfurt Otomobil Fuarı’nda 4 yeni elektrikli modelin konseptini sergilerken, Bursalı Fluence ilk kez seri üretime geçecek yüzde 100 elektrikli araç unvanını alacak. Oyak Renault, elektrikli Fluence Z.E.’nin üretimine 2011 yılının ilk yarısında başlayacak. Dünyada sadece Bursa’da üretilecek Fluence Z.E., Renault’nun elektrikli otomobil projesinde satışa sunulan ilk model olacak. İlk olarak İsrail ve Danimarka’da satışına başlanacak olan Fluence Z.E.’den daha şimdiden 10 bin adet ön sipariş alındı.

Otoda devrim yaptık


Renault-Nissan Başkanı Carlos Ghosn, Renault’nun yarattığı elektrikli otomobillerin sektörde çığır açacak projeler olduğunu belirterek, “Amacımız yüzde 20-30 oranında salınım düşürülmesi değil, sıfır salınımlı otomobiller yaratmak. Termik ve hibrid araçların aksine elektrikli araçlarımız egzoz gazı salımı yapmayan ve benzin deposu olmayan bir yapıda olacaklar. 4 yeni modelle bunu başaracağız” dedi.

Elektrikli otomobillerin devrim niteliğinde olmasının nedenini herkesin ulaşabileceği şekilde tasarlanmış olmalarına bağlayan Ghosn, şunları söyledi: “Elektrikli otomobillerin satın alma ve kullanım maliyetleri, günümüz dizel araçlarıyla aynı veya daha uygun seviyede tutulacak. Renault değişimin lider oyuncusu olarak herkes için uygun fiyata ve sıfır salınımlı araçlar yaratacak.”

Çağlayan: Yeni gelini almaya geldik

DIŞ Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Oyak Renault’nun Bursa’da üretimine başladığı Fluence ile 2011’de yine üretimine Bursa’da start verilecek elektrikli Fluence Z.E.’nin standlarını gezdi. Türkiye’de üretilen Renault modelleriyle yakından ilgilenen Bakan Çağlayan ile Ergün, otomotiv sektörüne umut veren mesajlar verdi. “Frankfurt Otomobil Fuarı’na gelin almaya geldik” diyen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Bugün Türk otomotiv sektörü için çok önemli bir gün. Yeni gelinimiz için buraya geldik. Oyak Renault, zaten binek otoda Türkiye’nin ihracat rekortmeni. İhraç edilen her iki araçtan birinde Oyak Renault imzası var. Şimdi ise devrim yapılıyor” dedi. Bakan Çağlayan, şöyle devam etti:

“Geleceğin teknolojisi pille çalışan araçlar. Dünyanın en büyük otomotiv üslerinden biri olan Türkiye, bu kez elektrikli araçlarda da merkez haline geliyor. Renault’nun ilk elektrikli araçlarını Türkiye üretmiş olacak.”

Batarya 3 dakikada değiştirilebilecek

Renault elektrikli Fluence ile değiştirilebilen bir batarya sistemini devreye sokmaya hazırlanıyor. Sistem çok basit işleyecek... Tüketiciler aracı alırken enerji beslemesi için akünün kiralanmasını içeren bir sözleşme imzalayacak. Araç sahibi, aküsü boşaldığında, şarj etmek yerine istasyonlarda 3 dakikada dolusuyla değiştirecek. En yakın batarya şarj istasyonu, navigasyon sistemi aracılığıyla sürücüye aktarılacak.

Elektrikli Fluence’ın fiyatı dizel versiyonuyla aynı olacak. Oyak Renault Otomotiv Grubu Başkanı Celal Çağlar, elektrikli Fluence’ın batarya değişimi için benzin istasyonları benzeri bir altyapı için çalışmalara başladıklarını kaydetti.

Haberin Devamı