Gazete Vatan Logo

Renault arazisi yabancıya yar olmadı, Ferko ‘imza’ attı

2007 yılında Oyak’tan Kazak Landmark’a, ardından da EriaPartners-Pramerica’ya satılan Büyükdere Caddesi’ndeki Renault-Mais arazisine son ‘imza’yı Ferko İnşaat atıyor.

Büyükdere Caddesi’nde yer alan eski Renault Mais arazisine, Ferko İnşaat ‘imza’sını atacak. 2007 yılında Oyak’tan Kazak Landmark’a, ardından da EriaPartners-Pramerica’ya satılan arazide 7 yıl sonra Ferko, ‘Signature’ (imza) adını verdiği projesini gerçekleştiriyor. Projeye, arsa dahil 350 milyon dolar yatırım yapacak olan Ferko, toplam 400 milyon dolar ciro bekliyor.

2007’den beri bekliyor

Ferko’nun Signature projesinin yükseleceği 10 bin 630 metrekarelik alana sahip Renault Mais arazinin satış hikayesi 2007 yılına dayanıyor. 35 yıl Oyak’a ait olan arazi, Renault’un genel müdürlüğü olarak kullanılıyordu. O dönemde Büyükdere Caddesi üzerinde binaların hızla yükselmesi ile Oyak, Renault ile karar alarak araziyi satışa çıkardı. 2007’nin Şubat ayında yapılan ihaleyi, 73.1 milyon dolara Kazakistan’ın en büyük gayrimenkul ve inşaat gruplarından Landmark kazandı. Ancak Landmark, kriz nedeniyle projeyi yapmaktan vazgeçince, arazi 2008’in ilk aylarında EriaPartners-Pramerica’ya devredildi. Ortaklığın Lord Norman Foster imzalı Skymark İstanbul projesini hayata geçirmesi bekleniyordu. Pramerica’nın Türkiye’den çıkmak istemesi üzerine de araziyi son olarak Ferko satın aldı. Ferko İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Meriçten, Pramerica’nın projenin ruhsatını bile aldığını ancak Türkiye’den çekilmek istemesi üzerine arsayı kendilerinin aldığını söyledi.

Bankaya kiralanabilir

Toplam 127 bin metrekare inşaat alanına sahip Ferko Signature projesi, 2 bloktan oluşuyor. Norman Foster imzalı projenin ilk bloğu 30 katlı bir kule, ikinci bloğu ise 6 katlı yatay ofis olarak planlandı. Proje hakkında bilgi veren Ferko İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçe Meriçten, “30 kattan oluşan Sign-1’deki ofisleri satacağız. 6 kattan meydana gelen Sign-2’deki yatay ofisleri ise kiralayacağız. Şu ana kadar kulenin yüzde 5’ini sattık. Yatay ofislerin ise 20 yıl kiralanması için bir banka ile görüşüyoruz. Metrekare satış fiyatları 7 bin 500 ile 11 bin dolar arasında değişecek, kiralamalar ise 40-70 dolar aralığındaki bölge ortalamasında olacak” diye konuştu.

5 yeni proje geliyor

FERKO İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Meriçten, 24 yıldan bu yana hem yurtiçinde hem de yurtdışında projelere imza attıklarını belirterek, bunlardan bazılarının Kâğıthane’de Papirus Plaza ofisleri ve Kâğıthane Metro grossmarket binası, Beylerbeyi Bosphorus Palace Hotel gibi projeler olduğunu söyledi. Meriçten, “Ferko Signature’nin ardından 5 projemiz daha olacak. Kağıthane, Hasköy, Göktürk’te çalışıyoruz. Ofis projelerine devam edeceğiz, bazı projelerimiz karma kullanımlı olacak. Göktürk’te konut da yapmaya başlayacağız. 100 dönüm arazide 1 milyar dolar değeri olan villa projemiz olacak.”

Büyükdere’nin değeri artıyor

BÜYÜKDERE Caddesi, İstanbul’un en değerli lokasyonlarından biri. Büyükdere Caddesi’nde son dönemde kiralama, alım-satım işlemleri de hız kazandı. En son Mart ayında, Soyak’ın Kristal Kule’si 303 milyon euroya Finansbank’ın sahibi Yunan NBG’ye satıldı. Bu işlemle, caddede metrekare satış fiyatları 15 bin 500 liraya kadar yükselmişti. Ferko’nun inşa edeceği Signature ise bölgedeki fiyatları en az 15 bin 800 liraya kadar yükseltti.

Haberin Devamı